Zupa z zielonego groszku z czosnkiem niedźwiedzim

  01.05.2015

Przepięknie zielona, wiosenna zupa z groszku z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja na Majówkę od blogerki kulinarnej Wegannerd. Takie zupy kremy to idealna wersja wielbionych przez Polaków tradycyjnych zup ale w lżejszej i atrakcyjniejszej wersji. Zapraszamy!

Zupa z zielonego groszku z czosnkiem niedźwiedzim

„

Składniki

  • około 800g zielonego groszku (mrożony jest bardzo w porządku)
  • 2 małe cebule
  • 1 L jasnego wywaru z warzyw lub wody
  • 1/2 pęczku czosnku nieniedźwiedziego
  • sól
  • łyżka oliwy/oleju

Instrukcja

  1. Cebulę posiekaj o dodaj do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju.
  2. Smaż aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj zielony groszek i wymieszaj. Duś około minutę.
  4. Następnie zaleć całość wodą lub bulionem.
  5. Zagotuj i gotuj dosłownie chwilę. Niech groszek dostanie temperatury, ale nie straci koloru. Ten kolor ma moc!
  6. Czosnek niedźwiedzi umyj i posiekaj. Dodaj do zupy i wymieszaj.
  7. Daj zupie trochę ostygnąć.
  8. Zmiksuj zupę na krem.
  9. Dopraw solą.
  10. Podawaj z śmietaną ryżową i warzywnymi czipsami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)