Zupa z soczewicy po tajsku

  27.11.2016

  Tajski, aromatyczny i rozgrzewający taki przepis właśnie Wam przedstawiamy - pyszną zupę tajską. Idealnie nada się na te zimowe popołudnia czy wieczory. Koniecznie spróbuj a już nigdy nie zrezygnujesz z tego dania. Zapraszamy!

Zupa z soczewicy po tajsku

Składniki

  • około 200-250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 1 puszka 400ml mleka kokosowego
  • 1/2 L bulionu warzywnego lub wody
  • 1 cebula
  • 1 ostra zielona lub czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego
  • garść listków limonki kafir - najlepiej mrożone
  • 2-3 pałki trawy cytrynowej lub kawałek świeżej skórki z cytryny*
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki asafetydy (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku jeśli świeża papryczka zawiedzie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek świeżej kolendry
  • zielona cebulka
  • olej sezamowy
  • sól do smaku

Instrukcja

  • Do garnka wlej olej. Dodaj wszystkie suche przeprawy.
  • Cebulę posiekaj drobno i dodaj do przypraw.
  • Dodaj liście limonki kafir jak i trawę cytrynową. Trawę cytrynową wcześniej rozbij nożem.
  • Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Całość smaż chwilke(około 1-2 minuty) uważając by nie spalić przypraw.
  • Zalej mlekiem kokosowym.
  • Dodaj pół ostrej papryczki. Nie siekaj jest drobno tylko wrzuć duży kawałek.
  • Dodaj świeżą kolendrę. Razem z łodyżkami, to w nich kryje się najwięcej aromatu. Zostaw parę listków do przystrojenia.
  • Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  • Wyłów liście limonki,trawę cytrynową, gwiazdkę anyżu, kolendrę oraz papryczkę.
  • Teraz dodaj soczewicę. Możesz ją wcześniej wypłukać pod bieżącą wodą.
  • Dodaj bulion lub wodę. Dobrze wmieszaj.
  • Gotuj aż soczewica zmięknie.
  • Dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz sól.
  • Wszystko zmiksuj na gładką konsystencję. Warto dodać odrobinę wody, kiedy zupa jest za gęsta.
  • Spróbuj i dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • W małym garnuszku wymieszaj posiekaną drobno zieloną cebulkę, świeże listki kolendry z paroma łyżkami oleju sezamowego.
  • Zupę podawaj z aromatycznym ziołowym olejem.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegan nerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)