Zupa z białych warzyw z chrzanem i mlekiem kokosowym

  30.04.2014

Wiosenna zupa, do której przygotowania używamy tylko tych warzyw, które znajdują się akurat w warzywniakach czy na straganach. Wszystko musi być świeże i pyszne. Całość to połączenie ostrego smaku warzyw z delikatnym, lekko kremowym smakiem mleka kokosowego, które ewidentnie łagodzi całą zupę. Zapraszamy do wypróbowania, póki warzywa są dostępne!

Zupa z białych warzyw z chrzanem i mlekiem kokosowym

Zupa z białych warzyw

Składniki

  • 2 pietruszki
  • średni seler
  • jasna część dużego pora
  • 2 ziemniaki
  • korzeń chrzanu lub 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • puszka mleka kokosowego 400ml*
  • sok z 1/2 limonki
  • 1L bulionu z warzyw
  • 1/2 L wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • łyżka oleju
  • szklanka migdałów

Przygotowanie

  1. Warzywa (oprócz chrzanu) umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej garnek z oliwą i dodaj pokrojonego pora. Smaż chwilę aż por się zeszkli.
  3. Następnie przełóż do garnka resztę warzyw i zalej bulionem oraz wodą. Dodaj zioła; liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz obrane ząbki czosnku. Wyciśnij sok z 1/2 limonki lub małej cytryny. Przykryj i zagotuj.
  4. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Odstaw by zupa przestygła i wyłów zioła.
  5. Dodaj gałkę muszkatową.
  6. Chrzan obierz i zetrzyj na tarce prosto do zupy. Chrzan po obraniu jest o 50% chudszy, tę jadalną miękką część okrywa dość sporej grubość łykowata i twarda "skórka".
  7. Całość zmiksuj na krem. Następnie przetrzyj przez drobne sitko, by wyłowić łykowate części z warzyw i nadać zupie delikatnej konsystencji.
  8. Do zmiksowanej zupy dodaj mleczko kokosowe wymieszaj przy pomocy blendera lub trzepaczki.
  9. Zupę dopraw solą morską i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  10. Na patelni podpraż migdały, niech się zarumienią. Podawaj migdały zamiast tradycyjnych grzanek.
  11. Talerz z zupą przystrój świeżym koperkiem, pietruszką lub rzeżuchą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)