Zupa rzodkiewkowa

  16.04.2018

Wkrótce sezon na młodą rzodkiewkę dlatego warto zrobić zupę rzodkiewkową. Będzie w sam raz na wiosnę, jest lekka i pyszna.

Zupa rzodkiewkowa

Zupa rzodkiekowa

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki najlepiej z liśćmi,
  • 1 marchewka,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • gałązka lubczyku,
  • szczypiorek,
  • ew. olej.

Instrukcja

  1. Zacznij od obrania marchew, odkrój liście rzodkiewki - nie wyrzucaj, warzywa dobrze umyj.
  2. Pokrój marchewkę w cienkie plastry, rzodkiewkę w ćwiartki.
  3. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj ziele, liść laurowy i lubczyk, zalej wodą tak by były przykryte.
  4. Ugotuj do miękkości pod koniec gotowania dodaj pokrojone liście rzodkiewki, gotuj aż zmiękną.
  5. Przypraw do smaku, dodaj posiekany szczypiorek.
  6. Jeśli nie jesteś na diecie dodaj do zupy odrobinę dobrego oleju.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)