Zupa pomidorowo-kokosowa z krewetkowymi croûtons

  20.11.2013

Ciepła, znakomita zupa na rozgrzanie przewodu pokarmowego w ten chłodny dzień to pomysł idealny. Zapraszamy!

Zupa pomidorowo-kokosowa z krewetkowymi croûtons

Zupa pomidorowo-kokosowa z krewetkowymi croûtons

Składniki

  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 400 g pomidorów (z puszki)
  • 600 ml mleka kokosowego
  • sól
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 4 krewetki (gotowane)
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka stołowa oleju

Instrukcja

  1. Z trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne i górne suche części. Resztę umyć, osuszyć i rozbić na płasko przy pomocy patelni. Chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, umyć i drobno pokroić.
  2. Do naczynia bez perforacji włożyć pomidory, trawę cytrynową, chili, wlać mleko kokosowe i gotować przez 8 minut w temperaturze 100 °C. Osolić do smaku.
  3. Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki i połowę drobno posiekać. Krewetki umyć, osuszyć, posiekać i wymieszać z ziołami.
  4. Krewetki posiekać, przyprawić olejem sezamowym i sosem sojowym. Z chleba tostowego wyciąć trójkąty lub koła i posmarować je przygotowaną masą. Następnie obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, po 2 minuty z każdej strony. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i resztę zmiksować.
  5. Wlać zupę do głębokich talerzy lub bulionówek i podawać z croûtons i resztą ziół.

Dodatkowe informacje

  • Zupę można schłodzić i podawać w szklankach na zimno. Zamrożona i rozmrożona trawa cytrynowa nie traci na aromacie, lecz zachowuje swój świeży korzenny smak.

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)