Zupa pomidorowo jaglana z fasolką mung

  04.02.2014

Zupa pomidorowa to klasyk w naszej kulturze, będący już częścią tradycji. Dzisiaj przedstawiamy nowe oblicze 'pomidorówki' - zupę pomidorowo-jaglaną z fasolką mung. Zapraszamy!

Zupa pomidorowo jaglana z fasolką mung

Zupa pomidorowo jaglana z fasolką mung

Składniki

  • 1 puszka ekologicznych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub dowolnego wywaru
  • 1-2 daktyle bez pestek
  • oliwa do smażenia lub olej kokosowy
  • 1 czerwona cebula
  • skórka z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnki (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku
  • mała szczypta curry
  • szczypta utartego majeranku
  • 1 szklanka ugotowanej fasolki mung

Instrukcja

  1. Ugotuj fasolkę mung, którą należy wcześniej namoczyć przez minimum 2-4 godziny. Wodę z namaczania odlej i gotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie w proporcji 2:1.
  2. Do gorącego garnka dodaj oliwę, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Po chwili dodaj curry oraz pomidory i daktyla. Po kilku minutach gotowania dodaj majeranek, gorącą wodę lub wywar i ugotowaną kaszę jaglaną oraz skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu i zmiksuj na gładki krem.
  3. Serwuj z ugotowaną fasolką mung skropione oliwą z oliwek lub tłoczonym na zimno olejem z ostropestu.
  4. Smacznego!

Dodatkowe informacje

Ballarini Polska

Dodaj komentarz

 (z http://)