Zupa makrobiotyczna z komosą ryżową

  25.04.2014

Kolejna już na naszym blogu zupa makrobiotyczna według Marka Zaremby. Tym razem jednak jest to bardzo prosta zupa, zaledwie w trzech prostych etapach przygotujesz pyszną, zdrową i dietetyczną zupę, zapraszamy!

Zupa makrobiotyczna z komosą ryżową

Zupa_makrobiotyczna_z_komosą_ryżową

Składniki

  • 3/4 litra wody
  • 1 szklanka dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • 1-2 suszone śliwki
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki przed gotowaniem)
  • 1 łyżeczka ziarenek siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju tłoczonego na zimno
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku lub łyżeczka sosu sojowego, tamari

Instrukcja

  1. Ugotuj komosę ryżową w delikatnie osolonej wodzie. Dynię i pietruszkę lub marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek w cienkie płatki.
  2. Do wrzątku dodaj wszystkie składniki i gotuj 10-15 minut. Śliwkę oraz łyżeczkę siemienia lnianego dodaj w połowie gotowania.
  3. Zupę dopraw solą lub sosem sojowym tamari i serwuj z natką pietruszki, skropioną oliwą lub olejem tłoczonym na zimno.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj Zdrowo!

Autor: Marek Zaremba

Dodaj komentarz

 (z http://)