Zupa krem z pomidorów i cukinii

  08.09.2015

Deszczowa atmosfera ostatnich kilku dni daje się poczuć w naszej kuchni. Stawiamy coraz częściej na ciepłe dania, w tym wracają do łask ciepłe zupy. Oto jeden z łatwych, kolorowych i smacznych przepisów - zupa krem z pomidorów i cukinii. Gorąco zapraszamy!

Zupa krem z pomidorów i cukinii

Zupa krem z pomidorów i cukinii

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 6-8 dużych pomidorów
  • 1-2 ząbków czosnku
  • listki bazylii
  • listki oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa
  • około 2-3 szklanki wody

Instrukcja

  1. Pomidory i cukinię umyj. Przenieś na blachę do pieczenia razem z czosnkiem. Cukinie Przenie na mniejsze kawałki np na ćwiartki. Piecz w 180 stopni przez około 20 minut.
  2. W Garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulkę. Dodaj szczyptę soli i cukru.
  3. Duś przez około 10 minut i mieszaj od czasu do czasu.
  4. Dodaj upieczone warzywa. Dodaj powstały sos i czosnek.
  5. Dodaj sporo świeżych ziół: Bazyli i oregano (oregano może być suszone)
  6. Miksuj zupę na krem. Możesz dodaj trochę wody jeśli zupa jest za gęsta.
  7. Zmiksowaną zupę przetrzyj przez sitko pozbywając się tym samym pestek.
  8. Dopraw solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)