Zupa krem z buraka i jabłka

  30.05.2014

Dzisiaj przedstawiamy sprawdzony przepis na wspaniały i zdrowy krem z buraka. Wzbogacony tymiankiem, jabłkiem i skórką cytrynową burak, uzyskał niezwykle ciekawy pełen aromatu świeży smak. To doskonały całoroczny przepis na każdą okazję, ponieważ możesz go zjeść zarówno na ciepło lub jako chłodnik. Takie wspaniałe, efektowne i odżywiające danie, które można szybko przygotować z łatwo dostępnych produktów zachwyci naprawdę każdego. Zapraszamy!  

Zupa krem z buraka i jabłka

Zupa krem z buraka i jabłka

Składniki na 2-4 osoby

  • 8 średnich buraków
  • 1 litr domowego wywaru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • skórka utarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koziego serka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

  1. Najlepiej upiecz buraki w piekarniku zawinięte w folię aluminiową lub jak nie masz czasu to ugotuj obrane ze skórki w domowym wywarze. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Z jabłka pozbądź się gniazda nasiennego i potnij w równe kawałki. Dodaj do ugotowanych buraków w wywarze. Podgrzej. Dodaj świeży tymianek i skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Posmakuj i dopraw według uznania.
  3. Serwuj z kremem z jogurtu i koziego serka udekorowane świeżym tymiankiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.gotujzdrowo.com

Autor: gotujzdrowo

Pokaż wszystkie komentarze 

Danuta

17.06.2014 21:34:43

A co z 2 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek?

Dodaj komentarz

 (z http://)