Zupa krem z brukwi

  24.03.2018

Zima jest sezonem na brukiew, która niestety jest teraz niedoceniana w Polsce, a szkoda, bo to bardzo cenne warzywo. W czasie wojny była spożywane bardzo często, być może dlatego nie kojarzy się dobrze. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, zapewniając przy tym uczucie sytości (czyli jest świetna dla odchudzających). Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz błonnik. A zupa z niej jest bardzo prosta do przygotowania.

Grillowane tofu z sałatką

Zupa krem z brukwi

Składniki

  • duża brukiew (ok 1 kg),
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • szczypiorek,
  • olej tłoczony na zimno,
  • woda lub bulion warzywny.

Instrukcja

  1. Brukiew umyj, obierz obieraczką do warzyw, pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć ją do garnka, zalej wodą lub bulionem warzywnym - ok 2 cm ponad jej poziom
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut
  4. Sprawdzaj czy woda się nie wygotowała, pod koniec gotowania trochę posól.
  5. Zmiksuj brukiew blenderem na gładki krem.
  6. Jeśli będzie za gęsta dolej wody i zagotuj
  7. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, posyp przed podaniem szczypiorkiem i ew. ostrą świeżą papryką oraz polej dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)