Zupa kokosowa z cukinią i cytryną

  11.11.2013

Tajska kuchnia jest bardzo rozpoznawalna w Europie. Jest ona troszkę słodsza od kuchni chińskiej i przez wielu bardzo ceniona. Dzisiaj przedstawiamy przepis na świeżą i orzeźwiającą zupę kokosową z cukinią i cytryną. Zaszalejmy, odstawiając na chwilę ciężkie, jesienne zupy, dodając trochę radości naszej kuchni. Zapraszamy!

Zupa kokosowa z cukinią i cytryną

Zupa kokosowa

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2 cukinie
  • 1/2 litra domowego wywaru
  • 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • 1 cytryna
  • 1 chili
  • 2 listki limonki kaffir (opcjonalnie)
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 1 łyżka dowolnej pasty curry
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 ziarenka kardamonu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego nierafinowanego
  • sól morska do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cukinie pokrój w tzw. julienne specjalną obieraczką lub w cienkie plastry nacinając je wzdłuż ostrym nożem, aby uzyskać paseczki. Skrop je sokiem z 1/2 cytryny i odstaw.
  2. Potnij pół dokładnie umytej cytryny w cienkie plasterki. Możesz odciąć skórkę. Zagotuj wywar w woku lub głębokiej patelni. Dodaj pastę curry oraz rozgniecioną trawę cytrynową i kłącze imbiru pocięte w cienkie paseczki. Gotuj chwilę i zamieszaj. Dodaj mleko kokosowe, cukinie, 1/2 chili w kawałku (resztę chili pociętą w paseczki dodaj do udekorowania zupy), kardamon i korę cynamonu. Gotuj chwilę i dopraw cukrem oraz włóż do zupy liście limonki kaffir (opcjonalnie). Dodaj plasterki cytryny. Posmakuj i dopraw według uznania. Zupa powinna mieć smak ostro-słodko-kwaśny.
  3. Dodaj listki bazylii oraz pokrojoną w paseczki chili.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)