Ziołowy ser z ziemniaka

  05.06.2017

Kochamy nowości w kuchni, te małe, te duże - nieważne, istotne jest to, by były pyszne. Ser z ziemniaka od pewnego czasu robi furorę. My się nie dziwimy, jest pyszny, prosty w przygotowaniu i świetnie dodaje smaczku wszystkim potrawą, na które standardowo ląduje inny ser podpuszczkowy (żółty). Przedstawiamy Wam najnowszą wersję sera z ziemniaka według autorki bloga kulinarnego Wegannerd. Palce lizać!

Ziołowy ser z ziemniaka

Ziołowy ser z ziemniaka

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1/3 szklanki oleju (zwykły)
  • 1/2 szklanki (jakieś 3-4 łyżki) płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka soli tzn do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • oregano wg uznania
  • bazylia wg uznania
  • odrobina wody
W wersji do krojenia:
  • 3 łyżeczki agar agar
  • 1/2 szklanki wody

Instrukcja

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko.
  2. Przenieś do kielicha blendera lub do miski w której będziesz miksować.
  3. Dodaj olej, płatki drożdżowe około 1/2 łyżeczki soli i pieprz.
  4. Zacznij miksować.
  5. By masa była rzadsza, ale też miała gładką konsystencję podczas miksowania dodaj kilka łyżek wody.Blendery kielichowe sprawdzają się bo przez przeźroczyste naczynie, można podglądnąć czy masa jest odpowiednio gładka.
  6. Spróbuj i dopraw solą. Ziemniaki lubią sól, a wolę do tego przepisu gotować je bez soli. Więc tutaj próbowanie i doprawianie jest ważne.
  7. Przelej dip do miseczki.
  8. Dodaj zioła i wymieszaj.
  9. Jedz od razu lub poczekaj aż przestygnie i lekko zgęstnieje.
Do wersji do krojenia
  1. W rondelku rozgrzej wodę i dodaj agar agar. Niech się rozpuści.
  2. Wlej przygotowany ser i mieszaj. Całość musi się połączyć.
  3. Gotuj przez około 5 minut. Niech nadmiar wody odparuje, a ser zredukuje swoją objętość.
  4. Przelej masę do miseczki wyścielaną papierem do pieczenia. Najlepiej zgnieć papier w kulkę, a po rozłożeniu będzie się idealnie układać w naczyniu.
  5. Trzymaj w zimnym miejscu do stężenia czyli około 3h.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokiecka

Dodaj komentarz

 (z http://)