Zimowa sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i kaszą jaglaną

  15.01.2014

Przyszła do nas prawdziwa zima, zaspy śniegu już zaczynają się pokazywać a my chowamy się w domach w poszukiwaniu ciepła. Mimo nie sprzyjającej pogody nie zapominajmy o zdrowych posiłkach. Warzywa nadal powinny dominować w naszej diecie, zwłaszcza gdy chcemy zalakalizować nasze organizmy. Zapraszamy do wypróbowania najnowszego przepisu z bloga : gotujzdrowo.com. Zimowa sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i kaszą jaglana przed Wami!

Zimowa sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i kaszą jaglaną

Sałatka

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta łagodnego curry w proszku
  • 2 plasterki imbiru
  • 200-300g jarmużu lub szpinaku
  • 150g dyni
  • 2 plastry pomarańczy
  • nasiona kopru włoskiego i kolendry do pieczenia dyni
  • 10-15 orzechów laskowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 4-6 brukselki

Na dressing

  • 1/4 szklanki oleju tłoczonego z orzechów włoskich lub dobrej jakości oliwy
  • 1 łyżka pasty sezamowej Tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu akacjowego lub lipowego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę z dodatkiem szczypty przyprawy curry oraz plasterkiem imbiru.
  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni i upiecz pokrojoną w kostkę dynię. Przed upieczeniem skrop dynię delikatnie oliwą i posyp nasionami kopru włoskiego i kolendry. Dopraw solą morską. Piecz ok 15-20 minut i odstaw.
  3. Z brukselki zdejmij kilka zewnętrznych liści. Jarmużu umyj bardzo dokładnie i wytnij z nich grubą część łodygi. Resztę podziel na drobne listki, włóż do miseczki wraz z brukselką i zalej wrzątkiem z dodatkiem 2 plasterków pomarańczy na ok. 3-4 minuty.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i posmakuj. Dopraw według uznania.
  5. Sałatkę serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną, skropioną dressingiem i uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi oraz pestkami dyni.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego gotujzdrowo!.

Autor: gotujzdrowo!

Dodaj komentarz

 (z http://)