Zielony sos na bazie kaszy jaglanej

  25.11.2016

 Niejednokrotnie na naszym blogu powtarzaliśmy jak bardzo kasza jaglana jest królową wszystkich kasz. Podtrzymujemy to bez dwóch zdań. Nie dość, że zdrowa, smaczna to uniwersalna. Można ją wykorzystać do wszystkiego. Dziś przedstawiay pyszny, zielony sos na bazie właśnie kaszy jaglanej. Idealnie nadaje się do klusek, ziemniaków czy innych potraw. Zapraszamy!

Zielony sos na bazie kaszy jaglanej

Składniki

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • mała garść nerkowców,
  • pęczek koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • 1 - 2 ząbki czosnku,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda.

Instrukcja

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichowym blenderze (najlepiej w szybkoobrotowym). Wody dodajemy w małej ilości aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy długo na najwyższych obrotach, aby wszystkie składniki dokładnie się rozdrobniły, koper może pozostać w mniejszych kawałkach. Sos jest zimny, ale jest smaczny również po podgrzaniu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)