Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią

  18.11.2015

Za oknem szaro-buro? To nie oznacza, że ma być tak samo na Twoim talerzu. Przedstawiamy Wam dzisiaj ożywiające, szybkie w przygotowaniu danie – zielony makaron w połączeniu z cukinią i fasolką szparagową. Nie dość, że proste, szybkie, kolorowe to jeszcze jaki smaczne! Wszystko przygotowane było przy pomocy sprzętu Ballarini.

Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią

Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią

Składniki

  • 150g makaronu (u mnie fusilli z dodatkiem szpinaku)
  • 1 bardzo mała cukinia
  • garść fasolki szparagowej
  • 40g sera feta
  • łyżka masła
  • sól morka
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa

Instrukcja

  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek, przekrawamy na pół i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Gotowy makaron wraz z fasolką odcedzamy. Na patelni (świetnie sprawdza się tutaj wok) rozgrzewamy masło z łyżką oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy makaron wraz z fasolką szparagową. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Danie podajemy gorące, posypane serem feta.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cookuj

Autor: Cookuj

Dodaj komentarz

 (z http://)