Zielone warzywa tajskie z kokosem i makaronem ryżowym

  03.12.2013

Zdrowy, lekki i wegetariański obiad, czyli zielone warzywa tajskie z koksem i makaronem ryżowym ukradły nam dzisiaj serce. Pyszne tajskie danie to nasza propozycja na dzisiejszy obiad, zapraszamy!

Zielone warzywa tajskie z kokosem i makaronem ryżowym

Zielone warzywa tajskie z kokosem i makaronem ryżowym

Składniki

  • 300 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 2 główki pak-choi (chińska. kapusta musztardowa)
  • 2 pęczki młodej cebulki
  • 200 g zielonej fasolki lub tajlandzkiej fasoli wężowej
  • 200 g młodego groszku w strąkach
  • 400 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 1 łyżka stołowa pasty tom-yam (ze sklepu azjatyckiego)
  • 300 g miąższu kokosa (z puszki; ze sklepu azjatyckiego)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 czerwone papryki chili

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy zalać gorącą, osoloną wodą, przykryć i gotować przez 5 minut w 100 °C. Warzywa oczyścić i umyć. Pak-Choi i młodą cebulkę pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Fasolkę gotować przez 8 minut w 100 °C w naczyniu z perforacją. Po 3 minutach dodać resztę warzyw (młodą cebulkę, pak-choi, groszek w strąkach) i gotować przez kolejne 5 minut.
  2. W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą tom-yam i gotować przez kolejne 4 minuty. Miąższ kokosowy drobno pokroić i dodać do mleka. Przyprawić sos sokiem z limonki i sosem rybnym.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, listki niezbyt drobno posiekać. Chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, umyć i pokroić w cienkie paseczki.
  4. Podawać warzywa z makaronem i sosem posypane kolendrą i chili.

Dodatkowe informacje

  • Doskonałym dodatkiem do tej potrawy są grissini, włoskie kruche paluszki. Należy je posmarować białkiem, obtoczyć w uprażonym na patelni sezamie i położyć na warzywach jak pałeczki
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)