Zielone szparagi w wegańskim sosie holenderskim

  20.05.2016

  Wegański sos holenderski? Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak! Autorka bloga kulinarnego Wegannerd przedstawia przepis na ten wyjątkowy sos w wersji wegańskiej. A to jako dodatek do przepysznych szparagów, których sezon właśnie trwa. Niech Cię nie ominie, bo nie trwa długo, koniecznie więc korzystaj póki szparagi jeszcze są!

Zielone szparagi w wegańskim sosie holenderskim

Składniki

  • wiązka szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki soli kala-namak
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mąki (pszenna, kukurydziana lub ryżowa)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 120-150 ml śmietany sojowej lub ryżowej*
  • szczypta czarnego pieprzu

Instrukcja

Szparagi i złam w zgrubionym miejscu. Końcówek nie wyrzucaj możesz je wykorzystać gotując bulion. Przygotuj patelnie grillową, zwykłą, lub grill. Grilluj z odrobiną soli i około 1 łyżeczką oliwy. W małym naczyniu przygotuj sos. Odlej 2 łyżki oleju. Dodaj mąkę, kurkumę, płatki drożdżowe i sól. Wymieszaj trzepaczką. Wlej śmietanę. Cały czas mieszaj. Dodaj sok z cytryny lub ocet. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Polej sosem szparagi. Posyp całość świeżo mielonym pieprzem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)