Zielone risotto

  18.10.2017

Przygotowanie prawdziwego włoskiego risotto to wielka sztuka. Bardzo często nie umiemy zrozumieć różnicy między iście włoskim risotto a naszą 'Polską" wersją tego dania, a różnica jest spora. Dajemy Wam przepis autorki bloga kulinarnego "Zakręcony wege obiad", który może stać się inspiracją i dobrą wymówką, by spróbować przygotować pyszne włoskie risotto. Spróbuj!

Zielone risotto

Zielone risotto

Składniki

  • 1 szklanka ryżu,
  • bulion (lub woda)
  • 500 g szpinaku świeżego lub kilka kostek mrożonego w liściach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny.

Instrukcja

  1. Zacznij od namoczenia ryżu w misce, w "międzyczasie" wypłucz i umyj dokładnie szpinak - o ile korzystasz ze świeżego – odsącza go lekko.
  2. Duś szpinak przez kilka minut we własnym sosie, tak żeby zmiękł. Ryż wypłucz i odsącz na sicie. Cebulę pokrój w grubą kostkę, czosnek w drobną. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć na nią cebulę, chwilę smaż, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, lekko posól. Do podsmażonej cebuli dodaj ryż, smaż ok 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlej na patelnie bulion (lub wodę), tak żeby przykrył ziarna ryżu.
  3. Szpinak, pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć razem z posiekanymi orzechami i odrobiną oregano do gotującego się ryżu, wymieszaj. Gotuj do miękkości ryżu, podlewając bulionem (ryż musi się gotować w wodzie żeby był miękki, więc trzeba dolewać wody gdy zostanie wchłonięta).
  4. Gdy ryż będzie już miękki odparuj resztę pozostałego płynu, przypraw całość pieprzem i ewentualnie solą oraz do smaku sokiem z cytryny. Podawaj na gorąco.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)