Zapiekanka ziemniaczana z łososiem chili, koprem i panierką z chleba

  03.11.2013

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę z łososiem chili, koprem i panierką z chleba!

Zapiekanka z łososiem chilli, koprem i panierką z chleba

Ziemniak

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 400 g kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 białe cebule
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 1 szczypta szafranu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 świeże papryczki chili lub 1 suszona
  • 2 filety z sardynek (marynowane)
  • sok z 1 cytryny
  • 600 g filetu z łososia (bez skóry)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 300 g śmietany 36%
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól morska
  • 100 g chleba tostowego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką, pokroić w plastry o grubości 3 mm, pogotować 5 do 6 minut w osolonej wodzie i odlać.
  2. Koper oczyścić i umyć. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać. Koper i cebulę pokroić w cienkie paski i dusić razem przez 3 do 4 minut na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać czosnek, wino i szafran. Dusić przez kolejne 5 minut, aż wino wyparuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, umyć i pokroić w drobną kostkę. Sardynki odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać chili i sardynki z sokiem z cytryny. Filet z łososia umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm i obtoczyć w marynacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Naczynie żaroodporne (ok. 30 x 25 cm) natłuścić i włożyć do niego duszone warzywa. Śmietanę wymieszać z 60 g parmezanu i zalać nią warzywa. Na wierzchu ułożyć łososia i skropić marynatą. Następnie ułożyć warstwę z plastrów ziemniaków, polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą morską i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (Termonawiew Plus). Piec przez 20 do 25 minut na 2. poziomie od dołu.
  5. Chleb tostowy pokruszyć i wymieszać z resztą parmezanu. Posypać nim zapiekankę i skropić 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż pokruszony chleb stanie się chrupiący i nabierze złotobrązowego koloru.

Wskazówki: Warto także wypróbować ten przepis zastępując filet z łososia filetem z dorsza. Do tej wersji potrawy doskonale pasuje sałatka z buraków z dodatkiem śmietany, odrobiny soku z cytryny, soli i pieprzu. Podawać przybraną siekaną bazylią.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)