Zapiekanka z rigatoni z sosem bolognese

  14.11.2013

Iście włoski smak zawita w dzisiejszym obiedzie. Zapraszamy do wypróbowania przepysznej zapiekanki z rigatoni z sosem bolognese!

Zapiekanka z rigatoni z sosem bolognese

Zapiekanka

Składniki

  • 400 g rigatoni
  • sól
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 pęczek oregano
  • 1 pęczek tymianku
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 150 g startego parmezanu
  • s400 g sera ricotta
  • sól morska
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka siekanej pietruszki

Przygotowanie

  1. Rigatoni wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 do 6 minut. Odlać, zahartować zimną wodą i osączyć. Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać. Bakłażana i cukinie oczyścić i umyć. Papryki obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć nasiona. Wszystkie warzywa posiekać drobno nożem lub zmiksować.
  2. Oregano i tymianek umyć i osuszyć. Listki oberwać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażać na niej warzywa przez 3 do 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki i ponownie wszystko zagotować. Na końcu dodać oregano i tymianek oraz przyprawić warzywa solą i pieprzem. Można również zaostrzyć smak dodając posiekane chili lub pieprz cayenne.
  3. 2 łyżkami oliwy z oliwek natłuścić naczynie żaroodporne (ok. 30 x 25 cm) lub brytfannę zostawiając nienatłuszczony brzeg o wysokości 4-5 cm. Ustawiać rigatoni pionowo w naczyniu.
  4. Polać rigatoni sosem w taki sposób, aby cały makaron był nim przykryty. Wstrząsnąć lekko naczyniem, aby sos był równomiernie rozprowadzony. Posypać wszystko parmezanem, na wierzchu ułożyć ser ricotta. Skropić potrawę 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószyć solą morską.
  5. Następnie wstawić naczynie z makaronem do piekarnika nagrzanego do 180°C (Termonawiew Plus). Piec przez 35 do 40 minut na 2. poziomie od dołu.
  6. Pozostały czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na reszcie oleju. Dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Tak przygotowanym olejem skropić gotową zapiekankę przed podaniem.

Wskazówki

Olej korzenny będzie bardziej aromatyczny, jeśli doda się do niego siekany rozmaryn, otartą skórkę z pomarańczy i ziarna różowego pieprzu. Można również zaoszczędzić czas miksując warzywa w mikserze.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)