Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym

  16.10.2017

"Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie dość, że są bardzo smaczne to ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej pracy. Dzisiaj mam dla Was świetną propozycję obiadową na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i jarmużem. Całość zapieczona w sosie beszamelowym z dodatkiem pesto. Danie smakuje przepysznie, szczerze polecam"

Jeżeli zarówno tak jak autorka bloga kulinarnego "M gotuje", jak i my lubicie dania jednogarnkowe, włoskie i zdrowe, to przepis jest idealny dla Was. Spełnia wszystkie kryteria! Smacznego!

Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym

Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g mięsa z kurczaka, mielonego
  • 150 g jarmużu
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g sera startego mozzarella
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pesto bazyliowego

Instrukcja

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Drobno posiekany i umyty jarmuż gotujemy w wodzie przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami i mięsem. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym, dodajemy pesto i mieszamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i zapiekamy 20 minut. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie rózgą. Gdy mąką się dobrze połączy z masłem wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser, mieszamy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego M gotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)