Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii

  07.08.2017

  'Bardzo długo się przekonywałam do zrobienia zakręconej takiej bo wydawało mi się, że jest trudno w ten sposób ułożyć warzywa. Okazało się jednak, że wcale nie. Dlatego zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, ponieważ nie tylko bardzo dobrze smakuje ale również pięknie się prezentuje na stole, gdy postawisz ją gościom na pewno nie obędzie się bez zachwytów :)'

Te słowa autorki przepisy - Pani Edyty - nas wcale nie dziwią, zapiekanka rzeczywiście jest godna podziwu a jej smak nie ustępuje jemu kroku. Zapraszamy!

Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii

Składniki

  • 2 bakłażany,
  • 2 grubsze cukinie ale z małymi pestkami,
  • ok 4 duże ziemniaki,
  • przyprawy: sól, mieszanka ziół śródziemnomorskich
  • ok 2 szklanek dowolnego gęstego sosu pomidorowego (użyłam zrobionego ze świeżych ugotowanych pomidorów),
  • 1/2 szklanki startego wegańskiego sera np Violife pizza,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy do sosu: sól, pieprz, cynamon, oregano, bazylia

Instrukcja

Warzywa umyj, ziemniaki obierz, odetnij koncówki bakłażanów i cukinii. Dobrze żeby warzywa były podobnej szerokości, wtedy wygodniej się układa. Jeśli jednak ziemniaki czy cukinia są mniejsze możesz je kroić po skosie. Warzywa pokrój przy pomocy bardzo ostrego noża np. Zwilling Gourmet w cienkie plastry ziemniaki ok 2 mm, bakłażan i cukinia mogą być trochę grubsze. Warzyw nie mieszaj ze sobą, najlepiej każde po krojeniu wkładaj do oddzielnej miski, przypraw je solą i ziołami. Warzywa układaj na przemian aż do wyłożenia całej formy. Ja układałam je w okrągłej szklanej formie trochę po skosie, najpierw dookoła a później w środku. Warzywa żeby nie były suche trzeba zalać sosem. Żeby go przygotować sos pomidorowy zagotuj i dodaj do niego straty ser i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podgrzewaj do rozpuszczenia sera, przypraw do smaku. Polej nią warzywa. Zapiekankę piecz w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na ok 180 stopni w zależności od wielkości formy ok 1 godziny (lub nawet dłużej), do czasu aż nie będą surowe (trzeba sprawdzić wyciągając po plastrze każdego z warzyw).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)