Zapiekanka warzywna

  07.11.2013

Zapraszamy do wypróbowania przepysznej, jesiennej zapiekanki warzywnej!

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 150 g selera
  • 150 g brokułów
  • 150 g pora
  • 150 g kalafiora
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g tartego sera gouda
  • 20 g skrawków masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić w kawałki wielkości kęsa, włożyć do pojemnika z otworami, wstawić do urządzenia nagrzanego do 100°C i blanszować przez 2 minuty.
  2. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami oraz przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Pojemnik bez otworów lub naczynie żaroodporne natłuścić. Włożyć do niego warzywa, polać je sosem śmietanowym, posypać serem, na wierzchu ułożyć skrawki masła i zapiekać.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)