Wytrawne babeczki warzywne

  10.05.2017

Lubisz dodać odrobinę nowości do swojego menu? A co powiesz na wytrawne babeczki warzywne? Brzmi świetnie? Tak, też smakuje! Bez dwóch zdań jest to świetny pomysł na śniadanie ale i lunch czy podwieczorek. Właściwie to nie ma przeciwwskazań, by zjeść warzywne babeczki kiedy ma się tylko na nie ochotę. My polecamy, czekamy na Wasze opinie!

Wytrawne babeczki warzywne

Składniki na 8-10 babeczek

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej*
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub kalanamak (kalanamak doda jajecznego aromatu)
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4-5 łyżek oleju (zwykły)
  • 1/2 papryki
  • kawałeczek pora
  • kawałek cukinii
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • możesz sięgnąć również po:
  • posiekane liście szpinaku lub jarmużu
  • około 1-2 pieczarki
  • około 2 łyżki kukurydzy
  • ugotowany ziemniak
  • do posypania
  • wegański ser (np Violife) lub pestki dyni

Instrukcja

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą i proszkiem.
  2. Odmierz mleko i dodaj do niego ocet jabłkowy.
  3. Przygotuj warzywa. Umyj i pokrój na mniejsze. Następnie podsmaż chwilę na patelni. Najlepiej bez oleju. Chodzi by warzywa trochę odparowały. Lepiej by puściły soki na pateni niż w cieście podczas pieczenia. Smaż około 5 minut.
  4. Do suchych składników dodaj mleko. Mieszaj.
  5. Dodaj warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj olej i znowu dobrze wymieszaj.
  7. Przygotuj formę na muffiny i przelej masę. Po około 2 łyżki na babeczkę.
  8. Wierzch każdej babeczki posyp startym wegańskim serem lub pestkami dyni.
  9. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż babeczki się zarumienią i miejscami popękają.

Dodatkowe informacje

  • Nie przesadź z ilością warzyw nie może być ich stosunkowo więcej niż ciasta, bo kiedy puszczą soki wyjdzie papka, nie babeczki. Pewnie smaczna, ale papaka
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)