Co powinieneś wiedzieć o naczyniach ze stali nierdzewnej?

  24.02.2014

Tym razem chcę zająć się tematem naczyń ze stali nierdzewnej. Od lat są polecane do stosowania w domu, jak również dla profesjonalistów. Co powinniśmy wiedzieć o stali nierdzewnej, zanim zaczniemy takich naczyń używać?

Patelnia ze stali nierdzewnej

Patelnia ze stali nierdzewnej. Źródło: flickr.com

Czym jest stal nierdzewna?

Najczęściej używanym rodzajem stali w produkcji naczyń kuchennych jest stal oznaczona 18/8 lub 18/10. Symbol ten oznacza, że zawiera 18% chromu i od 8 do 10% niklu.

Zalety patelni ze stali nierdzewnej

Jest to stop charakteryzujący się wieloma zaletami. Jest niezwykle twardy i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia stalowe zachowują idealną równość dna i ścianek, nie odkształcają się nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Są również niepodatne na korozję. Istotną cechą stali jest również to, że jest to materiał ferromagnetyczny, czyli przyciągający magnes. Oznacza to, ze każde naczynie ze stali nierdzewnej nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych.

Wady patelni ze stali nierdzewnej

Minusem tego materiału jest jego słabe przewodnictwo cieplne. Naczynia ze stali nierdzewnej podczas gotowania mają rozgrzane dno, podczas gdy ścianki naczynia pozostają chłodne. Lub odwrotnie - gotując na dużym ogniu na kuchence gazowej możemy niebezpiecznie rozgrzać brzegi naczynia, podczas gdy dno (zwykle grube) nie jest wystarczająco ciepłe. To wydłuża czas gotowania i zwiększa ryzyko przypalenia potrawy.

Aby temu zaradzić, czasem stosuje się aluminiowe spody w garnkach stalowych, których zadaniem jest rozpraszanie ciepła na całość naczynia. Najczęściej stosowany jest trójwarstwowy model stal - aluminium – stal. Takie naczynia są drogie w produkcji, co przekłada się na ich cenę dla klienta. Jednakże doskonale łączą zalety aluminium jako przewodnika oraz odporności stali.

Drugą wadą naczyń stalowych jest ich waga. Garnek stalowy jest trzykrotnie cięższy, niż naczynie o podobnych parametrach wykonane z aluminium.

Konserwacja i estetyka

Naczynia ze stali nierdzewnej

Źródło: flickr.com

Pod tym względem naczynia stalowe mają same plusy. Cynkowana stal nierdzewna, zarówno błyszcząca jak i matowa, ładnie prezentuje się w każdej kuchni. Twardość tego materiału powoduje, ze można je czyścić nawet twardymi, drucianymi szczotkami, a przy gotowaniu można stosować metalowe akcesoria kuchenne. Nie wymagają żadnych szczególnych zasad konserwacji. Można je myć w zmywarce bez ryzyka uszkodzenia.

Dla kogo patelnia ze stali nierdzewnej?

Stalowa patelnia

Źródło: flickr.com

Powierzchnia patelni stalowej z reguły jest cynkowana, co ma zapobiegać korozji naczynia. Do takich patelni często potrawa przywiera i przypala się.

Trzeba dużej wprawy i doświadczenia, aby komfortowo smażyć na takiej patelni. Ważne jest długie rozgrzewanie patelni, ale i też używanie odpowiedniej ilości tłuszczu do smażenia.

Patelnia stalowa równie kiepsko sprawdza się w przypadku dań, wymagających krótkiej obróbki – naleśników, jajecznicy czy placków.

Istnieją na rynku patelnie stalowe z powłoką non-stick, zapobiegającą przywieraniu dań przy smażeniu. Nie są bardzo powszechne, ale można takie kupić. Ale uwaga: ze względu na słabsze przewodnictwo cieplne stali, łatwo taką patelnię przegrzać i tym samym zniszczyć właściwości powłoki.

Naczynia wykonane z tego materiału polecam raczej do obróbki cieplnej, w której ciepło przenoszone jest z wody - czyli do gotowania. Sprawdzą się również do przygotowania potraw wymagających długotrwałego duszenia, na przykład bitek lub bigosu.

Krótkie podsumowanie

Zalety

  • Wyjątkowa twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Trwałość
  • Odporność na rdzę
  • Ładny wygląd
  • Łatwość konserwacji
  • Możliwość stosowania na każdej kuchence, również indukcyjnej

Wady

  • Słabe przewodnictwo cieplne
  • Duża waga naczyń
  • Przypalanie się potraw na patelni
  • Mała uniwersalność w stosowaniuBiorąc pod uwagę powyższe fakty należy dobrze się zastanowić, czy damy sobie radę z patelniami ze stali nierdzewnej. Natomiast w przypadku gotowania naczynia stalowe nie sprawiają kłopotów i mogę je polecić z czystym sumieniem.

Cykl powstał przy współpracy z włoskim producentem patelni oraz garnków, marką Ballarini oraz szefem kuchni Aleksandrem Baronem, właścicielem Restauracji Solec 44 w Warszawie

Pokaż wszystkie komentarze 

Jurek

24.02.2018 11:21:21

Patelnia stalowa dobra niestety kosztuje. A zwykle tanie stalowe przypalaja. Na plus jest to ze bardzo trwala spoko 10 lat da rade i zmywarka nie rysuje jej. Natomiast te wszystkie ceramiki, teflony itp to do jednego roku i wymiana. No chyba ze ktos lubi jedzenie z domieszka aluminium od zarysowac i odpryskow.

Antyteflon

20.08.2017 16:55:57

Miałem wiele teflonowych i zawsze konczy sie tak samo. Teflon w końcu łuszczy sie i odpada. Fajne sa przez kilkanascie uzyc potem traca swoje wlasciwosci. Chciałem kupić nierdzewna, niestety (lub stety) artykuł mnie zniechęcił. Sprobuje teraz ceramicznej.

dsawe

27.04.2017 11:41:44

Ja używam patelnie tylko z powłoką TYTANOWĄ ,na całe z tytanu mnie nie stać.Miałam różne ,ale żadne nie były dobre,przywierały najczęściej potrawę (a tego nie cierpię) .Patelnia z tytanium są zdrowe i najlepsze,kto próbował ten wie

martexdesign

09.02.2017 13:47:06

potwierdzam wszystkie argumenty za oraz przeciw. Moim zdaniem najleplsze są patelnie teflonowe, szczególnie te z wyższej półki. Ceramiczne również w porządku, ale są ciężkie

Dodaj komentarz

 (z http://)