Nieprzywierające patelnie non-stick do smażenia bez tłuszczu

  15.09.2013

Ostatnio sporo mówi się o szkodliwości różnych powierzchni stosowanych w patelniach i innych naczyniach kuchennych. Najbardziej popularną z nich jest PTFE.

Niemal w każdym gospodarstwie domowym jest naczynie z powłoką PTFE. Postanowiłem sprawdzić, czy rzeczywiście PTFE może zaszkodzić naszemu zdrowiu oraz czy istnieje jakaś alternatywa?

Patelnia z powłoką PTFE Patelnia z powłoką PTFE

Powierzchnie PTFE na patelniach pojawiły się już w latach sześćdziesiątych. Bardzo szybko stały się rynkowym hitem. Głównie dzięki temu, że były to pierwsze patelnie non-stick, czyli patelnie, do których smażona potrawa nie przywiera. Stały się nieodzownym wyposażeniem każdego domu, a czarny kolor tej powierzchni stał się jej znakiem rozpoznawczym. Do dziś widząc patelnię z czarną powłoką od razu myślimy, ze to patelnia PTFE.

Garść faktów o patelniach PTFE

  1. Jest to powłoka, do której nie przywierają potrawy, nawet smażone bez tłuszczu.
  2. PTFE jest powłoką obojętną i nie wchodzi w reakcję z potrawami. W przypadku naruszenia powłoki PTFE potrawa może wchodzić w reakcję z materiałem, z jakiego patelnia jest wykonana, np. stalą lub aluminium. Niestety w przypadku uszkodzenia powierzchni warstwa PTFE ma tendencje do odpryskiwania i przedostawania się do potraw.
  3. Patelnie PTFE można bezpiecznie nagrzewać do 260 stopni Celsjusza. Rozgrzanie ich powyżej tej temperatury powoduje uwalnianie się do atmosfery szkodliwych cząstek PFOA. Zatem patelni PTFE nie wolno przegrzewać, niewskazane jest również pozostawianie ich na gazie czy włączonej kuchence!
  4. Nie zaleca się stosowania powłoki PTFE do patelni grillowych, ze względu na ryzyko przegrzania.
  5. Do minusów tej powłoki należy jej delikatność - bardzo łatwo jest uszkodzić powierzchnię PTFE. Zarysowania czy obtłuczenia powodują, że powłoka się łuszczy i traci swoje właściwości nieprzywierające. Drobinki odpryskującego PTFE mogą również przedostawać się do jedzenia.

Po zapoznaniu się z tymi faktami zacząłem rozważać inne alternatywy. Od lat sześćdziesiątych wiele się zmieniło na rynku naczyń kuchennych. Mamy obecnie olbrzymi wybór patelni z powłokami non- stick, które nie zawierają PTFE. Patelnie ceramiczne, granitowe, tytanowe – producenci oferują mnóstwo możliwości.

Ballarini Cookin Italy

Moją uwagę zwróciła powłoka Keravis, opatentowana przez jednego z producentów wysokiej jakości naczyń kuchennych. Jej trwałość i niezawodność wypróbowano na przestrzeni wielu lat, stosując w różnego rodzaju naczyniach- rondlach, patelniach, garnkach, patelniach grillowych. Do złudzenia Keravis przypomina PTFE – oczywiście głównie ze względu na kolor. Keravis to również powłoka non-stick, na której można smażyć bez tłuszczu, a potrawa nie przywiera do powierzchni naczynia. Na tym podobieństwa do PTFE się kończą.

Keravis charakteryzuje się:

  1. Naczynia z powłoką Keravis są niezwykle trwałe. Powłoka ta wzmacniana jest drobinami ceramicznymi, co powoduje jej wysoką odporność na zarysowania.
  2. Nawet w przypadku naruszenia powierzchni ostrym narzędziem powłoka przyjmuje kształt zarysowania, nie łuszcząc się i nie odpryskując. Dzięki temu patelnia nie traci swych właściwości.
  3. Powłoka Keravis występuje w kilku rodzajach twardości – KeravisTitanium, KeravisCeramic, Keravis Extreme.
  4. Znakomicie sprawdza się w smażeniu beztłuszczowym, potrawy nie przywierają do niej i wybornie smakują.
  5. Skomplikowana technologia produkcji powoduje, że powłoka ta nie zawiera szkodliwych związków PFOA, związków niklu i metali ciężkich.
  6. Nowością wprowadzoną przez producenta jest wzmocniona drobinami ceramicznymi powłoka Keravis White Stone- powłoka ta jest w kolorze kremowym. Dzięki urozmaiconej kolorystyce patelnie z powłoką Keravis można dopasować do każdego wnętrza i gustu.

Warto przy zakupie nowej patelni rozważyć wszystkie te fakty i kierować się rozsądkiem. Porozmawiajmy ze sprzedawcą, przeczytaj my opis produktu, poradźmy się innych użytkowników. Ważne jest, aby patelnia spełniała wszystkie nasze oczekiwania, a korzystanie z niej było zarówno zdrowe, jak i przyjemne.

Cykl powstał przy współpracy z włoskim producentem patelni oraz garnków, marką Ballarini oraz szefem kuchni Aleksandrem Baronem, właścicielem Restauracji Solec 44 w Warszawie.

Więcej przydatnych informacji znajdą Państwo na stronie ballarini.pl

made in italy

Dodaj komentarz

 (z http://)