Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o patelniach granitowych

  19.11.2013

Gdy pierwszy raz usłyszałem określenie „patelnia granitowa” byłem przekonany, że to ciężki i niebywale nieporęczny wynalazek. Niedługo potem wybrałem się z wizytą do znajomych, którzy posiadali taką patelnię. Pani domu chwaliła jej zalety twierdząc, że nigdy lepszego naczynia nie miała. Zachęciło mnie to do sprawdzenia jej właściwości.

Pierwsza myśl, która się nasuwa na widok patelni granitowej to swoisty powrót do przeszłości. Wyobrażamy sobie zamierzchłe czasy i naszych przodków, przygotowujących posiłek na rozgrzanym kamieniu. Swoją drogą, ciekawe, jak mogły smakować steki z mamuta przygotowane w ten sposób… Na szczęście już nie musimy rozpalać ogniska ani poszukiwać odpowiedniego kamienia, aby ugotować kolację!

Patelnia granitowa

Nie jest prawdą, że patelnia granitowa jest ciężka. Patelnie te zwykle produkowane są z wysokiej jakości aluminium – materiału, który najlepiej rozprowadza ciepło w naczyniu podczas gotowania. Ich waga jest porównywalna z patelniami o innych powłokach i zależy głównie od grubości dna.

Cechy patelni granitowych:

  • Nieprzywierająca powłoka non-stick
  • Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Wydłużona gwarancja
  • Bezpieczna dla zdrowia i środowiska
  • Lekkość i funkcjonalność
  • Unikalny, efektowny wygląd

Powłoka granitowa charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jest niezwykle trwała. Nawet metalowe akcesoria kuchenne nie uszkadzają powłoki takiej patelni. Trwałość i solidność patelni podkreśla również gwarancja, której udzielają najlepsi producenci - nawet do 5 lat.

Powłoka patelni granitowej należy do kategorii non-stick - potrawy smażone na niej nie przywierają, nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Oczywiście, odrobina tłuszczu przydaje się dla wzbogacenia smaku, ale nie jest konieczna. Tak jak wszystkich patelni z powłoką non-stick, patelni granitowej nie należy przegrzewać. Przydatny staje się tu wskaźnik temperatury Thermopoint, w który wyposażone są patelnie najlepszych producentów. Wskaźnik ten jest pomocny zarówno podczas przygotowywania potraw, jak i później, gdy chcemy już ostudzoną patelnię umyć.

Patelnia granitowa Thermopoint

Patelnie granitowe renomowanych producentów nie zawierają szkodliwych substancji, takich jak PFOA, związki niklu czy metali ciężkich. Patelnie te są bezpieczne dla naszego zdrowia oraz dla środowiska. Przy zakupie naczyń kuchennych warto zwrócić uwagę, czy produkt ma takie oznaczenia.

No i na koniec, słowo o wyglądzie. Patelnie granitowe mają unikalny design - rzeczywiście ich powierzchnia przypomina granit. Wyglądają bardzo efektownie i solidnie. Moim zdaniem to bardzo wygodna i funkcjonalna patelnia. Serdecznie polecam, szczególnie osobom, którym zdarza się mieszać potrawy widelcem lub spożywać danie wprost z patelni, nie bacząc na jej uszkodzenie…

Cykl powstał przy współpracy z włoskim producentem patelni oraz garnków, marką Ballarini.

Więcej przydatnych informacji znajdą Państwo na stronie ballarini.pl

Pokaż wszystkie komentarze 

Jerzy

24.02.2018 20:44:10

Pięknie! Piszecie czego nie ma w patelniach granitowych. Nie ma np. PFOA. OK! A co w nich jest? Jakie są sekrety wykonania takiej powłoki i jakie technologie są przy produkcji wykorzystywane. Czytałem, że aluminium jest rakotwórcze, a patelnie są z aluminium - jaka jest prawda? Z poważaniem Jerzy

Dodaj komentarz

 (z http://)