Wołowina po chińsku z woka Ballarini

  06.02.2017

Ostatnio ruszył konkurs na blogu kulinarnym 'Latosiowy dom', w którym to wygraną jest wok Ballarini. Należy jedynie zaproponować swoje danie przygotowane w woku. Autorka bloga sama daje nam też własne propozycje i oto przed Wami jej propozycja na wołowinę po chińsku właśnie z woka Ballarini. Spróbuj i myśl intensywnie nad swoim daniem!

Wołowina po chińsku z woka

Składniki

  • 0,5 kg wołowiny-najlepsza polędwica, ale udziec wołowy także super
  • opakowanie warzyw: mieszanka chińska
  • przyprawy: płaska łyżeczka curry, poł łyżeczki: pieprzu ziołowego, tymianku, kolendry, ostrej papryki.
  • sól na koniec gotowania-pół łyżeczki
  • WOK
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Instrukcja

  1. Wołowinę myjemy, osuszamy i tniemy na kosteczkę.
  2. Wok rozgrzewamy i wlewamy łyżeczkę oleju.
  3. Mięso wołowe chwilkę obsmażamy z każdej strony-ruszamy raz po raz wokiem.
  4. Po około 10 minutach dodajmy nasze warzywa.
  5. Podlewamy 100ml wody, przyprawy i dusimy pod przykryciem około 40 minut.
  6. Odkrywamy pokrywkę i zwiększamy stopień palnika.
  7. Ja na indukcji robię na 6, potem zwiększam na 8
  8. Często podrzucając naszą potrawę smażymy jeszcze około 5-10 minut.
  9. Dosalamy szczyptę do smaku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Latosiowy dom

Autor: Kinga Latosińska

Dodaj komentarz

 (z http://)