Włoskie wakacje

  21.12.2015

Cukinia, łosoś i pomidorki cherry? Połączenie raczej znane wszystkim, a jednak przedstawiamy Wam całkowicie nową jego odsłonę. Konieczny must-have jeżeli chodzi o kuchenne nowości. A to wszystko przygotowane w woku Ballarini z limitowanej serii MasterChef!

Włoskie wakacje

Włoskie Wakacje

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 300 g filetu z łososia
  • 10-12 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • Kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Składniki na domowe pesto

  • Świeża bazylia
  • Ząbek czosnku
  • 10 szt orzeszków nerkowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Instrukcja

  1. Cukinię i pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy. Za pomocą nożyka do cięcia julienne kroimy cukinię na długie, cienkie paseczki. Pomidorki kroimy na połówki. Cytrynę parzymy przez chwilę we wrzątku, po czym ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  2. Łososia kroimy na kwadraty o boku 2 cm, posypujemy solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min
  3. Przygotowujemy pesto: listki bazylii, czosnek, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli.
  4. Do woka wlewamy niewielką ilość oliwy, wystarczy 2-3 krople. Możemy pominąć ten etap, gdyż wok z serii MasterChef należy do kategorii non stick, dzięki czemu można na nim smażyć bez konieczności używania tłuszczu. Dodajemy startą skórkę z cytryny i smażymy łososia przez ok. 5 min na większym ogniu.
  5. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pomidorki koktajlowe, a po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy paseczki cukinii. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, podrzucając od czasu do czasu w celu przemieszania składników w woku. Starajmy się jak najmniej mieszać łyżką, aby nie uszkodzić struktury cukinii. Cała magia dania polega na tym, aby cukinia zachowała swój kształt, a dzięki przygotowaniu jej w woku mamy pewność i gwarancję, że uzyskamy ten efekt
  6. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane pesto.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zajadam szpinak

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)