Włoski sos Marinara

  04.06.2018

Marinara to włoski sos pomidorowy, przygotowany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół. Możesz go wykorzystać jako bazę do innych sosów, lub też jako bazę do potraw. My polecamy z makaronem lub gnocchi :-)

Włoski sos Marinara

Włoski sos Marinara

Składniki

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 czosnek, mielony
  • 1 liść laurowy
  • świeże liście bazylii
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 6-7 minut lub aż uzyskasz złoty kolor.
  3. Dodaj pomidory do miski i zmiażdż je widelcem.
  4. Gdy cebula będzie już gotowa, dodaj czosnek i zalej pomidorami.
  5. Dodaj kilka liści bazylii, liść laurowy i gotuj przez co najmniej 1 godzinę lub do momentu redukcji sosu.
  6. Zamieszaj sos kilka razy podczas gotowania.
  7. Po przygotowaniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek do sosu i kilka pokrojonych liści bazylii.
  8. Dopraw solą do smaku.
  9. Podawaj z ulubionym makaronem lub gnocchi.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)