Włoski makaron z młodą kapustą i koperkiem

  03.06.2017

Połączenie włoskich tradycji z polskimi smakami to dla nas iście idealny mix. Ballarini od zawsze dba o pielęgnację swojej tradycji włoskiej, dlatego też niezmiernie bliskie naszym sercom są wszelkie kulinarne podróże w rejony słonecznej Italii. Tym bardziej, gdy podróże te biorą pod uwagę polskie nuty smakowe. Oto przedstawiamy Wam połączenie włoskiego makaronu z polskim smakiem młodej kapusty i kopru. Mniam!

Włoski makaron z polską młodą kapustą i koperkiem

Włoski makaron z polską młodą kapustą i koperkiem

Składniki

  • makaron orecchiette lub inny włoski
  • 1/2 -1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól
  • pierz
  • sporo koperku
  • można dodać też cukinię, pora. marchewkę

Instrukcja

  1. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj poszatkowaną kapustę.
  3. Od razu dodaj czosnek i sól.
  4. Smaż chwilę, niech kapusta zmięknie.
  5. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedź makaron i przenieś do rondla z kapustą.
  6. Koperek poszatkuj. Duuużo! I dodaj do reszty dania.
  7. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Save

Dodaj komentarz

 (z http://)