Wiśniowa focaccia z rozmarynem

  28.11.2013

Typowo włoska przekąska na dzisiejszym stole Ballarini, oto wyśmienita owocowa focaccia z rozmarynem! Zapraszamy do wypróbowania!

Wiśniowa focaccia z rozmarynem

Wiśniowa focaccia z rozmarynem

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 łyżka siekanego rozmarynu
  • 1/2 kostki drożdży (21g)
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • sól

Pozostałe składniki

  • 400 g wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • mąka do podsypania
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady

Instrukcja

  1. Wsypać mąkę z rozmarynem do miski i uformować małe wgłębienie. Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w mleku i wlać do wgłębienia w mące. Domieszać trochę mąki z brzegu, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, wymieszać z cukrem i odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść szybko błyszczące, elastyczne ciasto. Ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Jeszcze raz szybko zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części i każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Następnie ułożyć placki na blasze do pieczenia.
  4. Wiśnie osączyć i równomiernie rozkładać na przygotowanych plackach lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć cukrem pudrem i pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Następnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Piec przez 25 do 30 minut na 2. poziomie od dołu. Podawać posypane po wystygnięciu startą na grubej tarce czekoladą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)