Wiosenna zapiekanka z warzywami i kiełkami

  17.03.2017

Pyszny, kolorowy wiosenny bukiet smaków i aromatów warzyw połączonych z łososiem. Całość podbija smak wędzonego boczku, a witamin dodają zdrowe kiełki fasoli mung. Połączenie proste ale efektywne. Idealne na te coraz cieplejsze dni!

Wiosenna zapiekanka z warzywami i kiełkami

Wiosenna zapiekanka z warzywami i kiełkami

Składniki

  • Mieszanka warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami
  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g wędzonego boczku
  • główkę brokuła
  • paczka makaronu pióra
  • na sos:
  • jogurt naturalny 200ml
  • jajko
  • sól i pieprz po 1/3 łyżeczki
  • ser pleśniowy 100g
  • do posypania
  • 2 łyżki mozzarelli wiórki
  • kiełki fasoli mung
  • olej rzepakowy

Instrukcja

Warzywa podsmażamy na patelni według przepisu, przyprawiamy przyprawą dodaną do paczki. Gotujemy makaron, ale pilnujemy, aby się nie rozgotował. Ma być lekko twardy. Gotujmy minutę krócej niż zalecają. Brokuła blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku. Rozdzielamy drobno różyczki Boczek tniemy w cieniutkie plasterki Łososia obskubujemy na drobne kawałeczki. Robimy sos serowy z podanych składników. Ma być jednolity bez grudek W dużej misce mieszamy makaron z 3/4 ilości brokuła, łososia, boczku i sosu serowego i naszymi warzywami Hortex. Dobrze całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zdobimy pozostałymi różyczkami brokuła, posypujemy resztą łososia i boczku i polewamy pozostałym sosem serowym. Posypujemy lekko mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20-25 minut, aż ładnie zacznie nam się złocić. Podajmy z kiełkami mun.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Latosiowy dom

Autor: Kinga Latosińska

Dodaj komentarz

 (z http://)