Wiosenna zapiekanka z kalarepy, ziemniaków i jabłek z zielonym groszkiem i koperkiem

  02.05.2015

Warzywna, przepyszna wiosenna zapiekanka to idealny pomysł na długi weekend. Obok kiełbasek, pieczonych ziemniaków i innych grillowanych przysmaków, zaserwujmy sobie warzywny zastrzyk witamin i energii – z tym pomoże nam zapiekanka z kalarepy, ziemniaków i jabłek w połączeni z zielonym groszkiem i koperkiem. Zapraszamy!

Wiosenna zapiekanka z kalarepy, ziemniaków i jabłek z zielonym groszkiem i koperkiem

Wiosenna zapiekanka

Składniki

  • 1 duża lub 2 średnie kalarepy
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • świeży koperek
  • 3 szczypty soli
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej

Instrukcja

  1. Ziemniaki, jabłko i kalarepę umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w talary lub połówki talarów o grubości 0,5-1 cm
  2. Przygotuj formę żaroodporną, dno skrop oliwą.
  3. Warzywa układaj warstwami: ziemniaki, kalarepa, jabłko, ziemniaki.
  4. Każdą warstwę ziemniaków posól i popieprz do smaku. Warstwę kalarepy dobrze dopraw majerankiem i gałką muszkatołową.
  5. Przedostatnią warstwę posyp połową zielonego groszku.
  6. Ostatnią warstwę (niech będą to ziemniaki) skrop oliwą.
  7. Możesz też wszystkie pokrojone warzywa umieścić w misce, dodać przyprawy i dobrze wymieszać z dodatkiem oleju. Przełożyć do formy i zapiekać.
  8. Na wierzch połóż gałązki świeżego koperku.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż warzywa zmiękną i się zarumienią.
  10. Na półkę pod zapiekanką połóż blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia. Sprawy, że zapiekanka będzie miękka i się nie wysuszy.
  11. Chwilę przed wyciągnięciem posyp zapiekankę groszkiem
  12. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)