Winne boczniaki

  10.04.2016

  Pełne smaku umami boczniaki często kojarzą się z mięsnymi daniami. Dlatego właśnie przyrządza się z nich wegetariańskie flaczki, marynuje w oleju lnianym na Wigilię, naciera sosem BBQ i dlatego po chwili spędzonej w czerwonym winie z rozmarynem i pieprzem mogą kojarzyć się z kawałkiem krwawego mięsa. Niezależnie od tego co przywodzą na myśl, smakują niesamowicie dobrze – mocno winne, odpowiednio pieprzne, lekko rozmarynowe i delikatnie cebulowe. Dzięki dodatkowi keczupu i syropu klonowego mają głęboki, harmonijny smak; a sos sojowy i spora szczypta soli na wierzchu sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Zapraszamy!

Winne boczniaki

Składniki

  • 250 g boczniaków

Marynata:

  • 1/3 szklanki czerwonego wina, wytrawnego
  • 1/4 szklanki dobrej jakości keczupu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, w ziarnach
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w grube plastry

Instrukcja

  • Boczniaki oczyścić. Jeśli niektóre są bardzo duże przeciąć je na pół, aby równo się grillowały.
  • W dużym kubku wymieszać wszystkie płynne składniki sosu, następnie dodać zioła, przyprawy oraz cebulę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Na dnie plastikowego pudełka wylać połowę marynaty, ułożyć boczniaki, a następnie wylać pozostałą część. Pudełko zamknąć, kilka razy nim potrząsnąć i odłożyć do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia boczniaki grillować nad żarzącymi się węglami lub na patelni grillowej. Gorące od razu podawać, obsypując grzyby sporą szczyptą soli. Dobrze smakują z kiszonym ogórkiem oraz kawałkiem chrupiącego chleba.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)