Wiejska zupa z czarną fasolą w garnku Ballarini z linii White Stone

  17.11.2014

Lista składników zupy, którą dzisiaj prezentujemy może wydawać się długa, ale autorka bloga kulinarnego ‚Blondynkagotuje’ i tym razem nas nie zawiodła i wyczarowała wiejskie cudo. Piękną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę z czarną fasolą. Inspiracja do zupy pochodziła ze strony ‚Magazyn Kuchnia’, a całość powstała w jednym z naszych garnków, gorąco zapraszamy!

Wiejska zupa z czarną fasolą

Wiejska zupa

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 laska kiełbasy wędzonej
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce
  • 1 opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • 5 gałązek tymianku świeżego
  • 2 gałązki oregano świeżego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe (ja użyłam świeżych)
  • 250 g czarnej fasoli Skworcu
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwaśna śmietana

Instrukcja

  1. W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
  2. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki.
  3. Smażyłam do momentu, w którym stały się miękkie.
  4. Dodałam mini marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyłam około 2 minut.
  5. Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę.
  6. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek i kiełbasę, wsypałam ziarna czarnego pieprzu, związane gałązki świeżego tymianku, oregano i rozmarynu oraz świeże listki laurowe.
  7. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli.
  8. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny i wsypałam sól.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)