Wegetariański pasztet pieczony

  15.10.2015

Kupne pasztety kojarzą nam się przede wszystkim z niepewnością. Rzadkością jest bowiem znalezienie dobrego pasztetu, nie patrząc jedynie na aspekty smakowe, skład często woła o pomstę do nieba. Dlatego też pasztet domowy jest idealnym rozwiązaniem - zjadamy pyszny pasztet, wiedząc doskonale co znajduje się w środku. Zapraszamy Was na przepis na wegetariański - wcale nie gorszy od mięsnego - pasztet pieczony!

Wegetariański pasztet pieczony

Wegetariański pasztet

Składniki

  • 1 duży seler (60-70 dkg)
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • około 3/4 szklanki wody
  • około 1 szklanki drobnej bułki tartej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta bułka do wysypania blaszki
  • foremki aluminiowe do pasztetu

Instrukcja

  1. Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
  2. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
  3. Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę Kuchta. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
  4. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  5. Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Obiadowe Inspiracje

Autor: Obiadowe Inspiracje

Dodaj komentarz

 (z http://)