Wegańskie naleśniki kakaowe z bananem

  16.03.2016

Na naszym blogu przepisy na naleśniki pojawiały się wielokrotnie. Nigdy jednak nie było u nas ich wegańskiej wersji, która idealnie nadaje się nie tylko dla wegan ale i dla alergików wykluczających ze swojej diety laktozę czy jajka. Oto przed Wami idealnie kakaowe nalesniki z dodatkiem banana, które osłodzą nawet pochmurny dzień!

Naleśniki kakaowe z banenem

Naleśniki kakaowe

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 czubata + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ok 4 - 5 łyżek oleju
  • ok 2 szklanek zimnej przegotowanej wody (lub mineralnej niegazowanej)

Instrukcja

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki łyżką, dodać na początek 1 kubek wody, banana, olej (cały) zmiksować żyrafą. Dodawać powoli wodę aż będzie odpowiednio rzadka konsystencja (podobna do jogurtu pitnego), jeśli mamy czas dobrze jest ciasto zostawić na ok 30 minut.
  2. Patelni nie natłuszczamy, (jest to dosyć ważne, gdy wlałam trochę oleju na patelnię, to naleśnik nie chciał się o odkleić i bardzo namiękł), wystarczy że. dajemy olej ciasta.
  3. Staramy się usmażyć jak najcieńsze naleśniki i smażymy je odrobinę dłużej niż zwykłe. Dobrze jest zostawić na chwilę na talerzu naleśnik żeby zmiękł, bo od razu po wyjęciu z patelni sztywne. Ładniejsza strona to ta która po wylaniu ciasta na patelnię była na górze i ta jest bardziej miękka, więc ładniej wyglądają naleśniki po złożeniu gdy ta strona jest na wierzchu.
  4. Ja swoje po usmażeniu posmarowałam domowym musem jabłkowym i złożyłam w trójkąt. Są pyszne i stanowią miłe urozmaicenie dla zwykłych naleśników.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)