Wegańskie bajaderki

  23.05.2018

Bajaderki się albo kocha albo nienawidzi, mówią, że te w sklepach są robione z resztek innych ciastek. Moja wersja jest zdrowa i pyszna, oprócz tego, że są pyszne przemyca się w nich ciecierzycę.

Wegańskie bajaderki

Wegańskie bajaderki

Składniki (na 10 niedużych bajaderek)

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki gotowanej w domu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 - 3 łyżki masła orzechowego czekoladowego lub zwykłego,
  • 2 - 3 łyżki syropu daktylowego lub z agawy,
  • 3-4 wegańskie herbatniki lub ciastka korzenne lotus,
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych orzechów,
  • 3 łyżki posiekanych rodzynek,
  • ew. skórka z pomarańczy.

Instrukcja

  1. Bajaderki można zrobić z ciecierzycy kupnej lub ugotowanej w domu, oczywiście wcześniej namoczonej co najmniej przez noc. Należy ugotować ją tak by była bardzo miękka, tłatwiej będzie się ją mieliło.
  2. Wegańskie bajaderki najłatwiej zrobić przy pomocy malaksera lub blenderem ręcznym, ponieważ masa jest bardzo sucha, nie jest jej dużo i najłatwiej sobie malakser z nią poradzi.
  3. Najpierw do malaksera wsypać ciecierzycę bez wody, dodać masło orzechowe, kakao i słodki syrop.
  4. Zmielić do uzyskania gęstej jednolitej masy.
  5. Ciastka pokruszyć na nieduże kawałki, dodać je razem z rodzynkami i orzechami do masy, chwilę przemieszać w robocie - można też wyjąć masę i łopatką wymieszać ją z dodatkami.
  6. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, wstawić je do lodówki.
  7. Można bajaderki obtoczyć w pokruszonych ciastkach lub kakao, albo polać je roztopioną gorzką czekoladą i posypać na wierzchu ciastkami.
  8. Do masy można dodać wiórki kokosowe, suszone owoce czy różne orzechy.
  9. Wegańskie bajaderki są zdrowe, pyszne. łatwe do przygotowania i nikt nie uwierzy, że są zrobione z ciecierzycy :)

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)