Wegański mus czekoladowy

  17.08.2016

  Weganie, wegetarianie i coraz więcej mięsożerców na codzień rozkoszuje się smakiem roślin strączkowych, zwłaszcza cieciorki. Jednak od kilku dobrych lat to woda pozostająca po ugotowaniu cieciorki, bądź ta pozostająca w puszce podbija kuchenne zakątki całego świata. Jest ona niezwykłą wegańską alternatywą jajek, tworząc wyjątkowo stukturę wielu ciast, wypieków czy deserów. W roli bazy tego pysznego czekoladowe musu i tym razem sprawdziła się świetnie. Gorąco zapraszamy!

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
  • szczypta soli

Instrukcja

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia.
  • Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)