Wegański bezglutenowy biszkopt z porzeczką i agrestem

  11.07.2016

  Bezglutenowy biszkopt wegański z dodatkiem sezonowych owoców to zdecydowanie nasz faworyt. Jest lekki, szybki do przygotowania a słodkości nadają mu dokładnie te owoce, na które masz ochotę. Bazą do upieczenie go stała się uniwersalna mąka jaglana, która sprawdza się wszędzie! Koniecznie spróbuj tego przepisu, zachwycisz swoich bliskich i przyjaciół! Smacznego

Wegański bezglutenowy biszkopt z porzeczką i agrestem

Składniki

  • 100g mąki migdałowej
  • 200g mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 +1/4 kubka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 kubka cukru lub ksylitolu
  • 1/2 kubka oleju
  • szczypta soli
  • garść agrestu
  • garść porzeczki
  • cukier puder z agawy

Instrukcja

  • Przygotuj misę. Wymieszaj w niej mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę.
  • W mniejszej misce odmierz mleko. Dodaj ocet i wymieszaj.
  • Połącz składniki w dużej misce dodając mokre do mąki.
  • Mieszaj.
  • Dodaj cukier, a następnie olej.
  • Ciasto powinno mieć rzadszą konsystencję od takiego typowego na biszkopt.
  • Przelej ciasto do formy. Dodaj owoce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40minut. Ciasto powinno być rumiane, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta suchy.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem np takim z agawy.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)