Wegańska sałatka Cezar

  04.01.2017

Jedna z najpopularniejszych sałatek świata. Serwowana w tylu wersjach, że bez problemu można powiedzieć, że tworzą iście godną listę sałatek. Czy to z jajkami, czy z kurczakiem, krewetkami czy bekonem - wariacji jest mnóstwo. Za to dzisiaj przedstawiamy Wam wegańską wersję tej pokochanej przez miliony sałatki. Bazą oczywiście jest soczysta sałata, białka dostarcza na ciecierzyca, a wszystko skropione świeżą oliwą z dodatkiem czosnku. Efekt? Idealna kolacja, podwieczorek bądź dodatek do dania głównego. (Polecamy zwłaszcza tym, których noworoczne postanowienia zobowiązują do 'dietowania' - sałatki zawsze dobrze się sprawdzają jako świetna alternatywa bardziej kalorycznych dań)

Wegańska sałatka Cezar

Składniki

  • 2 duże sałaty rzymskie
  • 1 puszka ciecierzycy / 400 ml
  • olej
  • sól
  • Sos:
  • ½ szklanki aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
  • 1 ½ łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
  • 1 ząbek czosnku, nieduży
  • ½ szklanka oleju
  • ½ – ¾ szklanki oliwy

Instrukcja

  1. Puszkę ciecierzycy otworzyć, płyn odlać do wysokiego naczynia ręcznego blendera i odmierzyć ½ szklanki. Resztę odlać.
  2. Do naczynia blendera dodać wszystkie składniki poza olejem oraz oliwą i blendować na najwyższych obrotach blendera przez 3 minuty. Po tym wciąż blendując powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki.
  3. Sałatę podrzeć, umyć i dokładnie osuszyć. W trakcie gdy schnie na dnie patelni rozgrzać małą ilość oleju, wrzucić odsączoną ciecierzycę wraz ze sporą szczyptą soli i smażyć przez 3 – 4 minuty do momentu, aż lekko się zarumieni.
  4. Osuszoną sałatę wrzucić do dużej miski, wlać sos i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć na półmisek, obsypać podsmażoną ciecierzycą i podawać. Smakuje równie dobrze od razu jak i po kilku godzinach.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

Autor: Marta Dymka

Dodaj komentarz

 (z http://)