Wegańska beza z kremem jaglanym, owocami i orzeszkami ziemnymi

  31.03.2015

Lekki pyszny i iście wiosenny przepis na wegańską bezę, której bazą jest krem przygotowany z kaszy jaglanej, do tego dodatek (jeszcze młodych) owoców i orzeszków ziemnych to wspaniała propozycja na nadchodzące święta. Zapraszamy wszystkich do wypróbowania!

Wegańska beza z kremem jaglanym, owocami i orzeszkami ziemnymi

Wegańska beza

Składniki

Beza

  • woda z puszki po cieciorce (około 3/4 szklanki)
  • 3/4 szklanki cukru

Krem

  • 100g kaszy jaglanej
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • parę łyżek syropu z agawy
  • 1 szklanka mleka roślinnego

Dodatki

  • kiwi
  • banan
  • granat
  • mała gruszka
  • ulubione owoce
  • skórka z cytryny
  • słone orzeszki ziemne

Instrukcja

  1. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni.
  2. Puszkę schłodź w lodówce. Potem odsącz wodę i cieciorkę.
  3. Gęstą wodę przelej do miski.
  4. Zacznij miksować. Kiedy woda zacznie się pienić powoli dodawaj cukier. Tak garstkę co parę minut.
  5. Piana powinna być zwarta i sztywna. Jeśli przekręcisz miskę dnem do dołu nie powinna drgnąć.
  6. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Wyłóż masę. Możesz zrobić dwa mniejsze placki, jeden duży lub kilka mniejszych.
  7. Włącz termoobieg.
  8. Bezę susz przez 3h-3,5h
  9. Beza jest gotowa kiedy bez problemu odchodzi od papieru do pieczenia.

Krem

  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, następnie ugotuj z dodatkiem soli i cukru.
  2. Ugotowaną kaszę przenieś do kielicha blendera. Dodaj cukier, sok z cytryny. Zacznij miksować i powoli dodawaj mleko. Krem powinien mieć gęstą, delikatną konsystencję.

Torcik

  1. Przygotuj przestudzoną bezę.
  2. Na środek przełóż krem jaglany.
  3. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je wg gustu. Nie ma zasady, ale niech będzie ich sporo.
  4. Wierzch posyp pestkami granatu i słonymi orzeszkami.
  5. Na koniec zetrzyj nad torcikiem skórkę z cytryny.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)