Warzywny pasztet jaglany z soczewicą i goją

  22.02.2014

Dobry pasztet to nasza rodzima i kulinarna tradycja. Dzięki odpowiednim przyprawom i połączeniom smakowym możemy obecnie uzyskać wykwintny pasztet o wspaniałej aksamitnej teksturze. Również wartości odżywcze w takim warzywno zbożowym pasztecie nie odbiegają od tego z udziałem białka odzwierzęcego, wręcz przeciwnie taki wegetariański jaglany pasztet może stanowić podstawę naszej codziennej diety, szczególnie w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, które zresztą chyba wszyscy uwielbiamy i nie trzeba zbyt pochopnie z tego rezygnować. Zapraszamy!

Warzywny pasztet jaglany z soczewicą i goją

Warzywny pasztet

Składniki na tradycyjną foremkę

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 jajka od szczęśliwej kury lub 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cukinia
  • 8 pieczarek
  • 4-6 suszonych pomidory z zalewy (opcjonalnie)
  • por 1/3 dużego lub połowa małego (zielono biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6 orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka utartego majeranku
  • 1/3 łyżeczki suszonego koperku
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka goji (opcjonalnie)
  • szczypta uprażonego sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ugotuj wypłukaną dokładnie kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 30 min lub do momentu, kiedy nieco się rozpadnie, warzywa trzemy na grubej lub średniej tarce. Pieczarki, por drobno siekamy i dusimy na patelni z oliwą z dodatkiem sosu sojowego.
  2. Po przestygnięciu łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy roztrzepane jajka lub siemię lniane oraz przyprawy (ostrożnie z solą, ponieważ soczewica lubi ją wchłonąć i łatwo jest wszystko później przesolić)
  3. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, utarty drobno lub wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone orzechy włoskie i suszone pomidory z zalewy.
  4. Smarujemy masłem lub olejem kokosowym blaszkę i wykładamy pergaminem. Dodajemy gotową masę i pasztet wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 40 min. (w zależności od rodzaju piekarnika)
  5. Ostudzony pasztet dekorujemy jagodami goji i uprażonym sezamem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)