Warzywne sushi bez ryżu

  21.06.2017

Kochasz sushi? My też! Ale czemu sushi może być czasochłonne? Dlatego, że należy ugotować idealny ryż, to oczywiste. Może być to trudne, zwłaszcza dla osoby, która robi to pierwszy raz. Dzisiaj przedstawiamy Wam idealną propozycję na sushi warzywne. Jest to świetni pomysł na lato, bo przez fakt, że sushi wypełnione jest warzywami danie staje się lekkie. Dodatkowo, lato sprzyja szerokiemu wachlarzowi sezonowych, świeżych warzyw - a do tego sushi możesz użyć co tylko sobie zamarzysz. Spróbuj koniecznie!

Warzywne sushi bez ryżu

Składniki

  • Glony nori,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 1 awokado,
  • Dowolna sałata - ja użyłam roszponki i masłowej,
  • Cebula lub szczypiorek,
  • Biała rzodkiew (z tych długich).

Instrukcja

  1. Zacznij od naszykowania warzyw, umyj je. Marchewkę obierz (przy pomocy obieraczki Tween Pure Steel) i zetrzyj na grubej tarce – polecam z tej samej linii). Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w paski, rzodkiew obierz i pokrój w długie paski nożem do obierania warzyw, lub jeśli lubisz zrób długi gruby pasek. Cukinię pokrój cienko w długie plastry nożem do obierania warzyw lub na mandolinie, im cieniej tym lepiej. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plastry, szczypiorek posiekaj. Duże liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
  2. Połóż glona świecącą stroną na desce, dłuższy bok układając od swojej strony. Na nim ułóż zaczynając od prawego brzegu plaster cukinii (wzdłuż czyli pionowo patrząc na glona - odwrotnie niż będziemy zawijać), i obok niego na krótką zakładkę następny i tak do końca arkusza. Dobrze, byłoby żeby cukinia była trochę krótsza niż glon (wystarczy ok 0,5 cm). 2 cm od brzegu (tego od siebie) ułóż wszerz awokado, na nim rzodkiewkę, cebulę lub szczypiorek, posyp je obficie tartą marchwią i na niej ułóż dużo sałaty (możesz też ją położyć jeszcze "nad" warzywami). Ogólnie warzyw powinno być dosyć dużo.
  3. Nie zawijaj od razu, poczekaj ok 1 minutę, aż nori zmięknie i będzie można je łatwo rolować. Zacznij zawijać ciasno tak by warzywa nie wypadły. Zostaw rolkę do czasu aż będzie miękka i da się łatwo kroić. Najlepiej jest zrobić wszystkie (ilość zależy od tego ile warzyw użyjesz) i dopiero je pokroić.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)