Warzywa i makaron z woka

  31.10.2017

"Szybkie obiady nie są moją domeną. Ja po prostu lubię posiedzieć w kuchni, pobrudzić się i leniwie kuchcić. Ale to też zasługa mojego trybu życia i pracy w domu. No dobra, są czasem takie dni, kiedy mi się po prostu nie chcę. Leniwie otwieram lodówkę lub z nadzieją szukam w zamrażarce mrożonych piegów od mamy. Czasem mam tyle roboty, że nie mogę sobie pozwolić na spokojnie gotowanie, a jeśli chodzi o jedzenie na telefon to nie mam szczególnie dobrego doświadczenia. Co robić kiedy czasu mało, a obiad zjeść trzeba? Makaron i warzywa z woka!

Tak zwany stir fry czyli mieszaj i smaż to najlepszy sposób na szybki obiad. Używając woka lub dużej patelni można przygotować naprawdę szybkie danie."

~Alicja Rokicka,autorka bloga kulinarnego Wegan nerd

Warzywa i makaron z woka

Warzywa i makaron z woka

Składniki

  • makaron sojowy/ryżowy lub noodle
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • cebula
  • warzywa:
  • marchewka
  • kawałek brokuła
  • zielona fasolka (miałam zamrożoną)
  • papryka czerwona
  • kilka brukselek
  • sos:
  • około 100ml wywaru z nori
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka pasty z chilii
  • szczypta cukru (niekoniecznie)
  • łyżka sosu hoisin (niekoniecznie)
  • łyżka octu ryżowego (niekoniecznie)
  • dodatki:
  • szczypior
  • orzeszki
  • kiełki
  • liście kolendry

Instrukcja

  1. Na początek przygotuj wszystkie składniki: marchewkę obierz i pokrój w słupki lub talarki, brokuł potnij na mniejsze różyczki, brukselkę przetnij na pól. Posiekaj imbir i czosnek. Cebulę posiekaj w piórka. Makaron sojowy zalej wrzątkiem, ryżowy ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W słoiczku przygotuj sos. Połącz wywar z nori z sosem sojowym i innymi dodatkami.
  3. Rozgrzej w woku olej. Kiedy będzie gorący dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Smaż ciągle mieszając aż cebulka zmięknie.
  4. Dodaj warzywa. Smaż i mieszaj od czasu do czasu. Powinny zmięknąć, ale niech nadal będą chrupie. Podlej kilkoma łyżkami sosu i dalej smaż.
  5. Na koniec wlej przygotowany sos. Zamieszaj.
  6. Po około 30 sekundach dodaj makaron.
  7. Mieszaj niech makaron połączy się z sosem, a warzywa wmieszają między nitki.
  8. Przed podaniem posyp zielonym szczypiorem i posiekanymi orzechami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)