Warsztaty z gotowaniem 29-30 marca w Krakowie!

  06.02.2014

Warsztaty

Dla wszystkich tych, którym nie udało się zapisać, bądź z innych przyczyn nie mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marka Zarembę mają okazję nadrobić to w marcu! Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.

Gotuj Zdrowo! – 2 dniowe warsztaty z gotowaniem!

1 dzień – sobota 29 marca

9:00 powitanie uczestników z poczęstunkiem (muffiny marchewkowo jaglane z żurawiną, kawa z prażonego jęczmienia, aromatyczne herbatki i napoje)

Wykłady

9:30 – 11:50  Dietetyka medycyny chińskiej w profilaktyce i leczeniu, czyli co naprawdę warto wiedzieć

12:00 - 12:15 Przerwa na poczęstunek (zupa z soczewicy ze świeżą kolendrą i domowym pieczywem)

12:15 – 13:50  Jak przeprowadzić wiosenny detoks, czyli oczyszczanie organizmu w codziennej diecie. Dieta profilaktyczna w chorobach cywilizacyjnych, niedoborach i nadmiarach. Równowaga kwasowo zasadowa.

Warsztaty

14:00 – 17:00  Wspólne gotowanie z poradami dietetycznymi oraz degustacją

Co będziemy przygotowywać i gotować?*

  • zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów z prażonym orzechem włoskim
  • zupa makrobiotyczna z jarmużem, dynią i fasolką adzuki
  • gulasz a’la curry z kopru włoskiego (fenkuła) i cukinii z czarną soczewicą
  • łosoś ala teryaki z czarnym ryżem i salsą z ananasa
  • placuszki jaglane z jabłkiem, nutą kardamonu i migdałami
  • sorbet z jeżyny leśnej z nutą rozmarynu
  • koktajl lniany z daktylami, grejpfrutem, ananasem i goją

2 dzień – niedziela 30 marca

9:00 – 12:00  Wspólne gotowanie z poradami dietetycznymi oraz degustacją

Co będziemy przygotowywać i gotować?*

  • lecznicze napary na co dzień według medycyny chińskiej
  • kawa według 5 przemian
  • jak kupować i jak gotować kaszę jaglaną (prażenie i gotowanie kaszy jaglanej na sypko)
  • przepiórcze jajka zapiekane z komosą ryżową, szpinakiem i prażonymi migdałami
  • kasza jaglana a’la kus kus z fasolką mung, ciecierzycą i owocem granatu
  • pasta a’la hummus z pieczonego buraka i aromatyzowany kozi ser z orzechem włoskim
  • orkiszowo razowe bułeczki z pestkami dyni
  • placuszki jaglano dyniowe a’la pancake z borówką, świeżym tymiankiem i prażonymi orzechami

12:30-14:00 „Konsultacja bez krępacji”, czyli wasze pytania, moje odpowiedzi* - indywidualne konsultacje w grupie

*Podczas przerwy po warsztatach gotowania uczestnicy spisują na karteczkach swoje indywidualne pytania na temat diety, dolegliwości, problemów zdrowotnych, profilaktyki (anonimowo lub imiennie) Następnie zbieram karteczki i odpowiadam na wasze pytania. Jeżeli będzie potrzeba i czas, to udzielę jeszcze więcej szczegółowych porad.

14:00 Podsumowanie warsztatów, rozdanie dyplomów z uczestnictwa i pamiątkowe zdjęcie;-)

*Wszyscy uczestnicy podczas wspólnego gotowania degustują wymienione dania na miejscu, a część w pojemniczkach zabierają w podróż lub do domu.

Na warsztatach wspólnego gotowania dodatkowo dowiesz się:

  • co i jak gotować w pracy, szkole i w podróży
  • jak gotować bez komplikacji zdrowo, radośnie i twórczo, na co dzień z łatwo dostępnych produktów
  • o daniach, których potrzebujesz, aby rozpocząć zdrowo każdy dzień, zgodnie z Twoim indywidualnym zapotrzebowaniem
  • o daniach rozgrzewających i schładzających
  • gdzie i jak kupować zdrową żywność

Dla kogo warsztaty?

Jeżeli jesteś chory, trapią Cię przewlekle dolegliwości, a nie wiesz, co dokładnie jeść lub pomimo zmiany odżywiania nie czujesz się jeszcze najlepiej i nie jesteś pewien, czy się faktycznie właściwie odżywiasz, a może jesteś zdrowy, więc tylko pragniesz się dowiedzieć jak jeść zdrowo lub gubisz się w gąszczu poradników i pragniesz uporządkować swoją dietę, przy okazji wspólnego gotowania, to te warsztaty są idealne właśnie dla Ciebie!

Oprócz wiedzy teoretycznej możesz jeszcze poczuć smak prawdziwej kulinarnej przygody i radośnie gotować wspólnie z nami przez wiele godzin, degustując wszystkie dania w doskonałym towarzystwie i atmosferze pełnej miłości ;-)

Podczas spotkania dowiesz się jak jeść zdrowo, gotować radośnie, mądrze i twórczo w łatwy sposób z ogólnie dostępnych produktów. Otrzymasz odpowiedzi, jak szybko odzyskać formę i zdrowie, schudnąć w mądry sposób nie tracąc wraz z kilogramami zdrowia oraz uzyskasz informację jak uporządkować wiedzę o swoim odżywianiu. Odpowiem Wam, jakie popełniacie błędy, których może nie jesteście świadomi. Dowiesz się również jak szybko zmienić dietę, aby była jeszcze bardziej dla ciebie lekarstwem. Podczas warsztatów omówimy również, czy Twoja grupa krwi ma faktycznie wpływ na dietę, oraz czy warto i jak się tym kierować w codziennym odżywianiu.

Poruszane dodatkowe tematy na zajęciach teoretycznych oraz w trakcie warsztatów praktycznych wspólnego gotowania:

  • termika i smak produktów, czyli wpływ odżywiania na nasze narządy
  • typy gorące i zimne, czyli jak się schładzać, a jak ogrzewać wychłodzony organizm
  • jak pozbywać się wilgoci i śluzu w organizmie
  • skuteczne odkwaszanie organizmu poprzez odżywianie - łatwa i skuteczna dieta profilaktyczna w chorobach cywilizacyjnych: nadciśnienie, cukrzyca, choroby tarczycy, alergie pokarmowe i problemy skórne
  • program Anti Candida, czyli  jak rozpoznać i skutecznie leczyć drożdżycę poprzez odżywianie - choroby układu pokarmowego i leczenie dietą,
  • program Anty Rak, czyli dieta profilaktyczna w chorobach nowotworowych - miłość, czyli pokarm, który jest najlepszym lekarstwem na wszystko

Gdzie się odbędą warsztaty?

Nasze 2 dniowe warsztaty „Gotuj Zdrowo” odbędą się w hotelu Qubus w Krakowie położonym przy ul. Nadwiślańskiej 6, gdzie znajduje się studio kulinarne PIANO wraz z salą wykładową.

O finansowych aspektach warsztatów mogą Państwo dowiedzieć się na blogu gotujzdrowo.

Dodaj komentarz

 (z http://)