Wakacyjne naleśniki - część II

  05.08.2015

Zgodnie z obietnicą dziś przepis na zdrowe naleśniki! Przed Wami iście amerykańskie pancakesy z mąki z ciecierzycy. Co pokochacie w tych pancakesach? To że smakują pysznie zarówno na słodko jak i słono, po prostu cudo! Wprost idealne na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły, gdyż są super-szybkie i proste w wykonaniu, zapraszamy!

Pancakes z mąki z ciecierzycy

Pancakes

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki puszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Instrukcja

  1. Do mleka sojowego dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj.
  2. Odmierz mąkę do miski.
  3. Dodaj mleko sojowe.
  4. Mieszaj trzepaczką lub mikserem.
  5. Dodaj szczyptę soli (i ewentualnie proszek do pieczenia) i olej.
  6. Wymieszaj ciasto dokładnie.
  7. Jeśli jest potrzeba dodaj 1-2 łyżki mleka.
  8. Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju.
  9. Smaż małe placki na rumiano z obu stron.
  10. Reszta zależy od Ciebie - na słodko, na słono - szalej!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Powiązane posty

Dodaj komentarz

 (z http://)