Vege

  • Baba Ghanoush to tradycyjna pasta z Bliskiego Wschodu. Przyrządzana jest na kilka różnych sposobów ale typowo bazą jest bakłażan. Autorka bloga kulinarnego Wegannerd do jej przygotowania użyła cukinii i efekt jest onieśmielający! Koniecznie sprawdźcie i dajcie znać jak Wam smakuje!

    Baba Ghanoush z cukinii

    Baba Ghanoush z cukinii
    Opublikowano: 11.09.2017 16:10:13 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Polenta jest jednym z dań, które w Polsce są często zapomniane i niedoceniane. We Włoszech za to często spotykana jest jako dodatek do wielu dań i gotowana jest na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawiamy Wam wersję wege pochodzącą z bloga kulinarnego Wegannerd.

    Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami
  • 'Czasami do azjatyckich dań i nie tylko warto zrobić lekką sałatkę z cytrusowym aromatem. Taka sałatka ogórkowa z limonkowym sosem będzie idealna np do sajgonek. Jest prosta do zrobienia i nie potrzeba czekać aż się przegryzie. Do jej przygotowania przyda się ostry nóż np. mój ulubiony nóż szefa kuchni Zwilling Pro.'

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem
    Opublikowano: 02.09.2017 13:58:50 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • 'Warto teraz jak najwięcej jeść warzyw na które jest sezon - nie dość, że są tanie to jeszcze najzdrowsze, w miarę szybko sprzedawane po zerwaniu (szczególnie te prosto od rolników). Tahiny oczywiście możesz dodać więcej do smaku, tak jak lubisz. Ja używam świeżo mielonej w domu z odrobina oleju, ale kupna tez będzie dobra. Ta zupa mnie oczarowała!

    Krem kalafiorowy z tahiną

    Krem kalafiorowy z tahiną
    Opublikowano: 26.08.2017 09:18:55 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Lato to czas świeżych i lekkich sałatek które świetnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Burak i marchew to sztandarowe warzywa w naszej kuchni ale raczej w zupach. A sałatki z tych warzyw są pyszne i mogą być bardzo ciekawym uzupełnieniem naszej diety.

    Prosta sałatka z buraka i marchewki

    Prosta sałatka z buraka i marchewki
    Opublikowano: 19.08.2017 09:22:00 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Sezon na kalafiory w pełni, są duże i piękne. Czasami aż za duże na jeden obiad. Dlatego z części ugotowanego mega dużego kalafiora powstały kotlety kalafiorowe. Są proste do zrobienia i pyszne. Nie rozwalają się ale są miękkie. To świetny sposób na wykorzystanie "resztek" tak by się nie zmarnowały.

    Kotlety kalafiorowe

    Kotlety kalafiorowe
    Opublikowano: 09.08.2017 15:48:43 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Bardzo długo się przekonywałam do zrobienia zakręconej takiej bo wydawało mi się, że jest trudno w ten sposób ułożyć warzywa. Okazało się jednak, że wcale nie. Dlatego zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, ponieważ nie tylko bardzo dobrze smakuje ale również pięknie się prezentuje na stole, gdy postawisz ją gościom będą zachwyceni!

    Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii

    Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii
    Opublikowano: 07.08.2017 15:42:35 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Wszyscy Włosi jednogłośnie potwierdzą, że gluten to w diecie podstawa! Ballarini, jako Włoska firma, oczywiście wspiera tradycje i wcale nie poświęcając się wszyscy wcinamy makaron. Kochamy go w najróżniejszych odsłonach. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na makaron, który można jeść i na ciepło, i na zimno jako sałatkę. Uczta dla podniebienia!

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło
    Opublikowano: 26.07.2017 13:45:20 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Piklowanie jest fajne. Można bawić się smakami i przyprawami. Czasem pozwalam sobie na szalone eksperymenty. Przy piklowaniu i kiszeniu jakoś zawsze to wychodzi. Smaki mogą być zaczerpnięte z kosmosu i wymiksowane ze sobą. A jakoś zawsze ten smak się odnajduje i jest bajeczny.

    Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami

    Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami
    Opublikowano: 19.07.2017 13:29:09 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • "Sezon na bób trwa w najlepsze, jem go codziennie w różnych postaciach, chociaż najchętniej zwyczajnie gotowany z solą. Czasami jednak ma się ochotę na inną odsłonę bobu, tym razem z mojej kuchni wyszła sałatka z bobem i ziemniakami. Jest prosta do zrobienia, potrzebuje tylko trochę czasu.

    Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu
    Opublikowano: 12.07.2017 15:30:37 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Sezon na bób w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Oprócz tradycyjnej wersji ugotowanego bobu z solą, mamy dla Was coś pysznego. Pomysł pochodzi z bloga kulinarnego "Wegannerd". Przed Wami falafele ale nie standardowo z cieciorki a z bobu! Jest przy nich trochę zabawy, bo bób należy obrać ale opłaca się. Zapraszamy!

    Falafele z bobu

    Falafele z bobu
    Opublikowano: 03.07.2017 23:11:09 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Lato zaczyna być coraz cieplejsze, a wraz z nadchodzącymi upalnymi dniami coraz bardziej mamy ochotę na zimne desery. Wśród nich oczywiście najlepsze są lody. Kto nie lubi lodów? Na pewno nie Włosi. Oni kochają lody i tego nie kryją. Mamy dla Was super inspirację na domowej roboty lodu o unikalnym smaku! Przed Wami lody tymiankowe!

    Lody tymiankowe

    Lody tymiankowe
    Opublikowano: 29.06.2017 23:09:34 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
1 2 3 4 5 6