Vege

  • Jesienne potrawy mają bardzo charakterystyczne aromaty i smaki. Jednym z najciekawszych, sezonowych dodatków do ciast, ciasteczek i gorącej czekolady jest pomarańczowy cukier z imbirem i chilli, który nas nie tylko osłodzi, ale i rozgrzeje.

    Pomarańczowy cukier z imbirem i chilli

    Pomarańczowy cukier z imbirem i chilli
    Opublikowano: 12.11.2017 09:03:36 | Kategorie: Przepisy, Vege

    Czytaj dalej
  • Pyszna pasta dla osób unikających tłuszczu lub stosujących diety. Jest bardzo prosta do zrobienia i w tej prostocie tkwi jego siła.

    Pasta postna a'la guacamole z brokuła

    Pasta postna a'la guacamole z brokuła
    Opublikowano: 08.11.2017 23:09:32 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Szybkie obiady nie są moją domeną. Ja po prostu lubię posiedzieć w kuchni, pobrudzić się i leniwie kuchcić. Ale to też zasługa mojego trybu życia i pracy w domu. No dobra, są czasem takie dni, kiedy mi się po prostu nie chcę. Leniwie otwieram lodówkę lub z nadzieją szukam w zamrażarce mrożonych piegów od mamy.

    Warzywa i makaron z woka

    Warzywa i makaron z woka
    Opublikowano: 31.10.2017 17:14:59 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Nie masz pomysłu jak dobrze ale i szybko przygotować tofu? A może masz już swoje ulubione przepisy na ten sojowy produkt ale szukasz nowej inspiracji? W każdym z wymienionych przypadków trafiłeś dobrze. Przed Tobą szybki przepis na łatwą potrawkę z tofu, kaszy gryczanej i cukinii. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch w pracy czy w szkole.

    Kasza gryczana z tofu i cukinią

    Kasza gryczana z tofu i cukinią
    Opublikowano: 09.10.2017 20:26:05 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • "Sezon dyniowy w pełni, oznacza to niestety zakończenie lata i początek razem jesieni. Ale curry z fasoli mung z dynią już samym kolorem rozświetli całą kuchnię, nie mówiąc już o jego boskim smaku." Wypróbuj nowego przepisu od autorki bloga kulinarnego "Zakręcony wege obiad: - Edyty Stępczyńskiej i koniecznie wykorzystaj sezon na dynię.Smacznego!

    Curry z dyni i fasoli mung

    Curry z dyni i fasoli mung
    Opublikowano: 03.10.2017 20:20:18 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Lato się kończy, czuć już nadchodzącą jesień. Smażone zielone pomidory to prosty sposób na wykorzystanie pomidorów które jeszcze w pełni nie dojrzały. Są inne w smaku niż dojrzałe, bardzo ciekawe dlatego warto ich spróbować właśnie teraz. Jest to banalnie prosty przepis i wiele nie potrzeba, żeby się cieszyć ich smakiem.

    Smażone zielone pomidory

    Smażone zielone pomidory
    Opublikowano: 25.09.2017 13:07:48 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Baba Ghanoush to tradycyjna pasta z Bliskiego Wschodu. Przyrządzana jest na kilka różnych sposobów ale typowo bazą jest bakłażan. Autorka bloga kulinarnego Wegannerd do jej przygotowania użyła cukinii i efekt jest onieśmielający! Koniecznie sprawdźcie i dajcie znać jak Wam smakuje!

    Baba Ghanoush z cukinii

    Baba Ghanoush z cukinii
    Opublikowano: 11.09.2017 16:10:13 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • 'Czasami do azjatyckich dań i nie tylko warto zrobić lekką sałatkę z cytrusowym aromatem. Taka sałatka ogórkowa z limonkowym sosem będzie idealna np do sajgonek. Jest prosta do zrobienia i nie potrzeba czekać aż się przegryzie. Do jej przygotowania przyda się ostry nóż np. mój ulubiony nóż szefa kuchni Zwilling Pro.'

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem
    Opublikowano: 02.09.2017 13:58:50 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Polenta jest jednym z dań, które w Polsce są często zapomniane i niedoceniane. We Włoszech za to często spotykana jest jako dodatek do wielu dań i gotowana jest na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawiamy Wam wersję wege pochodzącą z bloga kulinarnego Wegannerd.

    Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami
  • 'Warto teraz jak najwięcej jeść warzyw na które jest sezon - nie dość, że są tanie to jeszcze najzdrowsze, w miarę szybko sprzedawane po zerwaniu (szczególnie te prosto od rolników). Tahiny oczywiście możesz dodać więcej do smaku, tak jak lubisz. Ja używam świeżo mielonej w domu z odrobina oleju, ale kupna tez będzie dobra. Ta zupa mnie oczarowała!

    Krem kalafiorowy z tahiną

    Krem kalafiorowy z tahiną
    Opublikowano: 26.08.2017 09:18:55 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Lato to czas świeżych i lekkich sałatek które świetnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Burak i marchew to sztandarowe warzywa w naszej kuchni ale raczej w zupach. A sałatki z tych warzyw są pyszne i mogą być bardzo ciekawym uzupełnieniem naszej diety.

    Prosta sałatka z buraka i marchewki

    Prosta sałatka z buraka i marchewki
    Opublikowano: 19.08.2017 09:22:00 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Sezon na kalafiory w pełni, są duże i piękne. Czasami aż za duże na jeden obiad. Dlatego z części ugotowanego mega dużego kalafiora powstały kotlety kalafiorowe. Są proste do zrobienia i pyszne. Nie rozwalają się ale są miękkie. To świetny sposób na wykorzystanie "resztek" tak by się nie zmarnowały.

    Kotlety kalafiorowe

    Kotlety kalafiorowe
    Opublikowano: 09.08.2017 15:48:43 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
1 2 3 4 5 6