Udka z królika z faszerowanymi cebulami

  05.01.2014

Mięso z królika króluje ostatnio na naszym stole, w połączeniu z faszerowanymi cebulami podbiło nasze serca. Zapraszamy dzisiaj do wypróbowania tego przepisu, polecamy!

Udka z królika z faszerowanymi cebulami

Udka

Składniki

Mięso

  • 4 udka z królika
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki stołowe oleju
  • 1/2 pęczka majeranku
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 /2 l bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%

Cebule

  • 125 g chleba tostowego
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 średnich białych cebul

Pozostałe składniki

  • 4 małe jabłka
  • łyżka stołowa masła
  • 120 g śmietany tortowej (48%)

Przygotowanie

  1. Udka z królika oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na jasnobrą- zowy kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Majeranek umyć, osuszyć i kilka listków w całości wrzucić na patelnię. Resztę posiekać.
  2. W małym garnku zagotować ocet z cukrem. Gdy powstanie syrop, dolać do niego bulion drobiowy. Dodać śmietanę, wymieszać i gotowym sosem polać udka. Przełożyć je do naczynia bez perforacji i gotować przez 45 minut w temperaturze 100 °C.
  3. Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło, podsmażyć na nim na złoty kolor połowę chleba i wymieszać go z pozostałą częścią. Mleko podgrzać, dodać do niego jajko, żółtko i resztę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać chleb i wymieszać.
  4. Cebule obrać i przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć wnętrze dolnych połówek tak, aby pozostały tylko trzy zewnętrzne warstwy. Napełnić cebule masą chlebową i przykryć je górnymi połówkami. Następnie włożyć cebule do naczynia z perforacją.
  5. Na 12 minut przed końcem gotowania udek wstawić do urządzenia również naczynie z cebulą i gotować wszystko razem do końca w temperaturze 100°C. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i podsmażać przez 4 minuty na maśle.
  6. Do sosu, w którym zanurzone są udka dodać śmietanę tortową i wymieszać. Jeszcze raz przyprawić do smaku i rozłożyć udka wraz z sosem na talerze. Do każdej porcji podać dwie faszerowane cebule i jabłka. Według uznania można udekorować potrawę listkami majeranku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)